Sabah akşam okunması gereken istiğfar:
(Allahumme ente rabbi lailahe illa ente halakteni ve ene abduke ve ene ala ahdike ve vadike mestetatu euzu bike min şerri ma sanatu ebuu leke bi-nimetike aleyye ve ebuu bi zenbi fağfirli zunubi feinnehu la yağfiruzzunube illa ente. La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minez zÂlimin) [Bunu sabah okuyan, akşama kadar, akşam okuyan, sabaha kadar olurse, şehid olur.]
Manası:
Allah’ım, sen benim rabbimsin, senden başka mabud yoktur, ancak sen varsın, beni yoktan yaratan sensin, ve ben senin kulunum, gucum nispetinde sana verdiğim ahdimde ve sozumde duruyorum, işlemiş olduğum kotu şeylerin şerrinden sana sığınırım, bana olan nimetlerini ve gunahlarımı da sana itiraf ederim, benim gunahlarımı affet cunku senden başka bağışlayıcı yoktur. Senden başka hic bir ilÂh yoktur, seni butun noksanlıklardan, tenzîh ederim. Gercekten ben, nefsime haksızlık edenlerdenim.
Bu dua konusunda şoyle bir hadis nakledilir. Resulullah (s.a) buyurdu ki; "Istiğfar dualarının en değerli ve en ustunu şoyle demendir: "AllÂhumme ente Rabbî, L IlÂhe Ill ente halaktenî ve ene abduke ve ene al ahdike ve va'dike me'steta'tu, eûzu bike min şerri m sana'tu, ebûu leke bi ni'metike aleyye ve ebûu bi zenbî fe'gfirlî fe innehû l yeğfiru'z-l; zunûbe ill ente"
Anlamı:
"Allah'ım! Sen benim Rabbımsın! Senden başka hicbir ilÂh yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum; gucum yettiği kadarıyla senin akdin ve va'din uzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden sana sığınırım. Uzerimde olan nimetlerini itiraf ederim, gunahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; cunku senden başka hicbir kimse gunahları mağfiret edemez."
Hz. Muhammed (s.a.s) daha sonra şunları ekledi: "Kim bunları inanarak sabahleyin soyler de akşam olmadan olurse, o kişi Cennet ehlindendir. Yine kim bunları inanarak geceleyin soyler de sabaha ulaşamadan vefat ederse Cennet ehlindendir" (BuhÂrî, DeavÂt, 2).
Yatarken 3 kere okunan magfiret duasi
Hz.Peygamber (s.a.v.) Efendimiz:
"Her kim yatagina girdigi zaman uc kere:
"Estagfirullahellezi la ilahe illahu,el hayyel Kayyume ve etubu ileyh."
Manası:"
Hay ve Kayyum sıfatıyle vasıflanmıs olan ve kendisinden baska ilah hicbir ilah bulunmuyan Yuce Rabbim´den gunahlarımın affını ve beni bagıslamasını taleb ederim.
Butun hata ve kusurlarımdan, gunahlarımdan tevbe ederim."
Derse, gunahları denizin kopukleri ve temin diyarinin alıc colunun kum taneleri, agac yapraklarının sayısınca veya dunya gunleri sayısınca da gunahı cok olsa Allah Teala affeder,bagıslar. "
Hatta diger bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.v.)
"Hatta harb meydanından kacmıs bile olsa gunahı bagıslanır." buyurmusdur
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Allah Teala affeder,bagıslar.