29 - Goklerde ve yerde bulunanlar, (her şeyi) O’ndan isterler. O, her an yeni bir ilahi tasarruftadır.

Evet, goktekiler ve yerdekiler her şeyi O'ndan isterler. O'nun kapısı dilek kapısıdır. O'ndan başkasından hic bir şey istenmez. Cunku o "başkası" kim olursa olsun, olumculdur, fanidir; dilek kapısı olmaya elverişli değildir. Herkes dileğini O'na yoneltir; dilekleri tek O karşılayabilir. Sırf O'nun kapısını calanın eli boş donmez. O'ndan başkasına el acan kimse dilek kapısını şaşırmış, umut kulpunu elinden kacırmış ve cevap alma şansını yitirmiştir. Cunku olumcul bir varlığın, başka bir olumcul varlığa verecek nesi olabilir? Kendisi ihtiyac icinde olan bir zavallı başka bir "muhtac"ın derdine nasıl care olabilir?
Yuce Allah surekli meşguldur, her an yeni bir iş yapıyor. Sınırı olmayan bu evrenin tumu O'nun plÂnına dayanır, O'nun dileğine bağlıdır. O'dur bu evreni cekip-ceviren. Bu cekip-ceviricilik, bu yoneticilik bu evreni hem bir butun olarak ve hem de evrenin her bireyini, her birimini teker teker icerir. Hatta her canlı organ, her hucre, her atom bu ortaksız yonetimin şemsiyesi altındadır. Her şeyi O yarattığı gibi her şeyin fonksiyonunu da O belirler. Sonra da her nesneyi, fonksiyonunu yerine getirirken gozetimi altında tutar.
Bu kapsamlı yonetim filizlenen her tomurcuğu, dalından duşen her yaprağı, yerin derinliklerinde gizlenen her tohumu, yaş-kuru her şeyi, denizlerdeki tum balıkları, deliğindeki her kurtcuğu, kuytu koşesindeki her boceği, inindeki her vahşi hayvanı, yuvasındaki tum kuşları, her yumurtacığı, her civcivi, her kanadı, her tuyu ve tum canlı organizmaların her hucresini izler.
Bu kapsamlı ve ayrıntılı yonetimin yuce sahibini, hicbir işi obur işinden alıkoymaz; gorunur-gorunmez hicbir şey O'nun bilgisinin kapsamı dışında kalmaz. Yeryuzunde yaşayan cinlerin ve insanların tum işleri de O'nun bu faaliyet alanı icindedir. Bundan dolayı O, insanlara ve cinlere bu nimetini hatırlatıyor, tescil etme ve tanık tutma amacı ile bu nimeti dile getiriyor.
FİZİLAL´İL KUR`AN

Diriltmek,oldurmek,aziz kılmak,hakıyr kılmak,zengin yapmak,fakir yapmak,dua edene icabet etmek,isteyene vermek ve saire gibi ezelde takdir ettiklerine muvafık olarak ızhar buyuracağı emirdedir

"Allah cumartesi gunu iş yapmaz" diyen yahudilere cevabı reddir.

İslam hukumdarlarından biri bu ayetin izahını vezirlerinde istemişti.Vezir "yarın cevap vereyim" dedi.Mutemadiyen bu ayetin manasını duşunuyor,halledemediğinden meraka duşuyordu.Siyah bir kolesi bu hali gorunce dediki;"efendim,başına gelen bu musıbet nedir?Bana soyle de belki Allah onu benim vasıtamla kolaylaştırır" Vezir durumu anlattı.Kole şu cevabı verdi: "Allahın şe'ni geceyi gunduzun,gunduzu gecenin icine sokmak,oluden diri,diriden olu cıkarmak,hastaya şifa vermek,hasta olmayanı hastalandırmak,derdsize ibtila vermek,mubtelayı selamete cıkarmak,azizi zelil,zelili aziz kılmak,zengini fakir,fakiri zengin yapmaktır." Vezir"ne guzel soyledin dedi"dedi.Bu haber hukumdara bildirilince ona vezirlik hilatını giydirdi.Bunun uzerine kole dediki;" işte bu da Allahın şe'nlerinden biridir."