Salvele
Peygamber -Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem-buyurmuşlardır ki:
"CenÂb-ı Hakk'a rızÂya ermiş olarak mulÂki olmak arzusunda bulunanlar bana cokca salÂt gondersinler. " (1)
"Tahkîkan sizden bana en yakın olan kimse beni cokca salÂt ve selÂmla yÂd edenlerdir. " (2)
"İhtiyÂcı bulunan bir şeyi te'minde zorluğa duşen bir kimse bana cokca salÂt ve selÂm gondersin. Tahkîkan salÂt ve selÂm gam ve kederleri izÂle eyler, rızıkları bollaşdırır, ve muşkilleri hall etmek icin yegÂne bir vesiledir." (3)
"Muhakkak ki insanların en ziyÂde cimri olanı yanında ismim anılıp da bana salavÂt ve selÂm gondermeyen kimsedir. " (4)
"Bir kimse yanında ismim zikrolunur da bana salÂt ve selÂm gondermezse o kimse şakîdir." (5)
Bize olan muhabbetinden dolayı: "Allah TeÂl Muhammed - aleyhi's-salÂtu ve's-selÂm-ı lÂyık olduğu şekilde mukÂfatlandırsın." diyen kimse yetmiş kÂtibi bin sabah yormuş olur. (6) YÂni bundan hÂsıl olacak sevÂbı yetmiş kÂtib bin gun muddette yazmakla zor bitirirler, demektir.
Peygamber -aleyhisselÂm-a salÂt edilinceye kadar her du yolda bekler, gitmez, kalır."
"Allah'ın ismi zikrolunmaksızın ve bana salavÂt gonderilmeksizin başlanan bir iş kesilir kalır, batar. Butun bereketlerden mahrum olur" (7)
"Allah TeÂl bana ummetim icin iki emÂn indirdi. Bunlar:
"Sen onların icinde bulunduğun muddetce Allah onlara azÂb edecek değildir. Onlar istiğfara devÂm etdik-leri muddetce de Allah onlara azÂb edici değildir. " (8) Ben gidince onların arasında kıyamete kadar istiğfarı bırakdım." (9)
(1) bk. Tuhfetu'z-zÂkirîn, 29.
(2) Tirmizî, Ebû DÂvûd.
(3) Kenzu'l-irfÂn, 5.
(4) Tirmizî.
(5) el-EzkÂr, 107; Tuhfetû'z-zÂkirîn, 25 vd.
(6) RÂmûzû'l ehÂdis.
(7) Ebû DÂvud.
(8) EnfÂl Sûresi, 33.
(9) el-CÂmiûs-Sağir.