(1) Namazda Huşunun Vucubiyeti
(52) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Mu’minler felaha ermiştir. Onlar namazlarında huşu sahibidirler.”
Mu’minun 12
(53) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Dunyaya veda eden kimsenin namaz kıldığı gibi namaz kıl! Her ne kadar sen O’nu gormuyorsan da O seni goruyor!..’ buyurdu.”
AlbÂnî Cami 3776
(2) Namazda Secde Mahalline Bakmak
(54) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) KÂbe’ye girdi ve orada namaz kıldı oradan cıkıncaya kadar gozu secde mahallinden ayrılmadı.”
HÂkim 1761, Beyhaki 5/158, AlbÂnî İrva 2/73
(3) Namazda Semaya Bakmanın Nehyi!
(55) Enes (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘İnsanlara ne oluyor ki namazlarında gozlerini semaya yukseltiyorlar!’ buyurdu ve bu hususta ki sozu cok şiddetli oldu.
Devamla:
‘Ya bu fiillerinden vazgecerler yahut onların gozleri kendilerinden kapıverilecektir!’ dedi.”
İbni Hibban 2284, Buhari 761, Ebu Davud 913, Nesei 1192, Darimi 1/298, İbni Mace 1044, İbni Huzeyme 475, 476, Ebu Yağla 7473, Tayalisi 2019, Begavi 739
(4) Suslu Elbise Namaz Kılanın Huşûuna Manidir!
(56) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle demiştir:
“Nebi(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) uzerinde desenleri bulunan bir hamisa icerisinde namaz kıldı. Namazda hamisanın desenlerine şoyle bir baktı.
Namazdan cıkınca:
‘Benim şu hamisamı Ebu Cehm’e goturun ve bana Ebu Cehm’in enbicaniyesini getirin. Cunku hamisa beni biraz once namazda meşgul etti!’ buyurdu.”
“Diğer bir rivayette:
‘Ben namazda iken onun desenlerine bakıyordum, onun beni fitneye duşurmesinden korkarım!’ buyurdu.”
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Huşu İle İlgili Konular