Her derde deva dualar

Arabaya Binerken Okunacak Dua
"Bismillahi, subhanellezi sahhara len hÂz vem kunn lehu mukrinin ve inna il Rabbin lemunkalibun."
(Allah'ın adıyla. Bunu bize musahhar kılan Allah tamamiyle munezzehdir, yoksa onu zaptedemezdik. biz herhalde Rabbimize doneceğiz.) (11)

Bu dua arabalara binerken okunur. Tamamiyle Hakkın iradesine teslim olunduğunu ve O'ndan başka sığınalacak hicbir varlığın bulunmadığını belirtmek icin okunur. Zira Resulullah (s.a.v) Efendimiz her ne zaman deveye binse bu duayı okurlardı.

Belli Bir Saatte Uyanmak İcin
Belirli bir saatte uyanmak isteyen kimse, Kevser sûresini uc defa ve Allah'a guvenle okuyup yatarsa, istediği saatte uyanır.

Bir Yeriniz Ağrıdığı Zaman
Tirmizi'nin Enes b.Malik'ten rivayet ettiğine gore, Rasûlullah (s.a.v) şoyle buyurdu:
Bir yerin ağrıdığı zaman elini, ağrının olduğu yere koy ve şunu tekrarla:

"Bismillahi e'uzu bi'izzetillahi ve kudratihi min şerri m ecidu min veca'i hÂzÂ" (3)

Boş Malayani Konuşulan Meclislerde
Kim, malayani konuşmaların cok oldugu bir yere oturur da, oradan kalkmazdan once şu duayı okursa bu yerde oturmaktan hasıl olan gunahından arınmış olur.
"Allahım! Seni hamdinle tesbih ederim. Senden başka ilah olmadığına şehadet ederim. Senden mağfiret diliyorum, Sana tevbe ediyorum.". (10)

Cocuk Duşmemesi İcin
Karısı hamile olup da erken doğum, cocuğun duşmesi veya gec doğması gibi korkular ve tehlikeler karşısında kalan bir kimse, parmağını hamile olan karısının karnına surup
"Ya Mubdi" ismini 99 kere okursa Hak subhanehu ve teala hazretleri o hamile kadını bu tehlikelerden saklar. (7)

Cocuğun Huyunun guzelleşmesi
Kotu huylu cocuğu olan bir kimse
"Ya Mukît" ismini 7 kere bir boş kaba okusa ve o kabı su ile doldurup o kotu huylu cocuğuna icirse Allah'ın izniyle o cocuğun huyu guzelleşir. (7)

Cocuğun İtaatkar Olması İcin
Eğer, bir kimsenin oğlu kendine itaat etmezse şehadet parmağını onun eli uzerine koyarak "YÂ Şehîd" dese Allah'ın izniyle itaatkÂr olur.(7)

Cocuk Olması
Cocuğu olmayan bir kadın, yedi gun oruc tutup iftar vaktinde "YÂ Musavvir, Ya Bari, Ya Halık" isimlerini su uzerine 21 kere okuyup ufurse ve o sudan iftar eylese Cenab-ı hak bu isimlerin hurmetine makbul bir cocuk ihsan eder." (7)

Aşağıdaki ayetler dua makamında okundukları vakit, cocuk istemeye ve hayırlı bir mirascı dilemeye yaramaktadır. Cunku Zekeriya aleyhisselam Rabbine boyle dua eylemiştir. Bu bakımdan bizlerin de bu ceşit sıkıntısı olduğu zaman bu ayetlerle dua etmemiz menfaatımız icabıdır. (11)

"Fe hebli min ledunke veliyya" "Yerisuni ve yerisu min Âli YÂkûb." "Yuhricukum tıflen summe li tebluğû eşuddekum" (12) (13) (14)

(Binnaenaleyh, bana tarafından bir veli oğul ihsan et) (Ki bana da mirascı olsun, YÂkub hanedanına mirascı olsun.)
(Sonra bebek olarak cıkran, sonra sizi guclu kuvvetli bir cağa erişmeniz icin.) (12) (13) (14)

Duanın Kabulu
Buyuk zatlar, bir kimse dua ettiği zaman 7 kere "YÂ VehhÂb" dese o kimsenin duasını Allah teala kabul eder, demişlerdir. (7)

Evden Cıkarken Okunacak Dua
"Bismillahi tevekkeltu alallah, vel havle vel kuvvete ill billah."
(Allah'ım ismiyle, Allah'a tevekkul ettim. Kuvvet ve ibadet ve taat yapmak ancak Allah'ın yardımıyladır.)

Ezandan Sonra Okunmasını Tavsiye Ettikleri
"Allahumme rabbe hÂzihî'd-dav'veti't-tÂmmeh ve's-salÂti'l kÂimeh, Âti Muhammeden'il vesîlete ve'l-fadîlete ve'd-derecete'l-vÂsiate ve'b'ashu mekamen Mahmûden ellezi veadteh. (6)
(Ey bu tam davetin sahibi ve kılınacak namazın Rabbi, Muhammed AleyhisselÂm'a vesile ve fazileti ver. O'nu kendisine vaadettiğin Makam-ı Mahmud'a eriştir."
İşinde sebat eden, nimetine şukreden, ibÂdetini guzel yapan, doğru konuşanlardan eyle! Sıhhat, afiyet ve guzel ahlÂk ver! Kaza ve kaderine rıza gosterenlerden eyle!

Hafızayı Kuvvetlendirmek İcin
"Allahummerzukna hıfzal murseliyn ve ilhamel enbiyai ve fehmel evliyai bikeramike ya ekremel ekramiyn vebirahmetike ya erhamerrahimiyn."
Seher vaktinde 70 kere 1 ay okumaya devam edilirse Allah'ın izniyle devam edenin hafızası kuvvetli olur.

Hastalığın Allah'ın izniyle sıhhate donuşmesi
Hz.Hızır aleyhisselamdan nakledildiğine gore bir kimse bir hastanın hatırını sormaya gittiğinde şifa niyetine :
112 kere "Allahumme ente'l-meliku'l-hakku'llezi l ilÂhe ill ente y Allah ve SelÂmu ya KÂfi"
3 kere de "YÂ Şifae'l Kulûb" dese o hastanın hastalığı Allah'ın izniyle sıhhate donuşur.
"YÂ SelÂm" Her kim bu ismi 161 kere hasta uzerine okusa o hasta sihhat bulur. (7)

İhtiyacın karşılanması sıkıntının giderilmesi
Bir şey isteyen, duşman elinde bağlı kalan, rızkında darlık olan, ticaretinde ve kazancında cokluk ve kÂrlıllık olmayan veya seyru sulûkunde her hangi bir fethi olmayan kimse uc gece veya yedi gece boyunca gece yarısı abdest alıp ve iki rekat namaz kılıp başını acarak ellerini havaya kaldırarak "YÂ VehhÂb" dedikten sonra ihtiyacını Cenab-ı Hakk'a arzetse Allahu teala onun ihtiyacını karşılar, sıkıntısını giderir.

Bir kimse perşembe gunu duha namazını kıldıktan sonra hic kimse ile goruşmeden, konuşmadan "YÂ Semi" ismini 100 kere okuyup Allahu teala hazretlerine hacetini arzeylerse Hak teala onun ihtiyacını giderir.

Hali değişen, fakir, garip, kimsesiz, hasta olan bir kimse abdest alıp iki rekat namaz kıldıktan sonra "YÂ LÂtif" ismini 100 kere okuyup Allah'tan hacet dilerse, ihtiyacının giderilmesini isterse Allah'da onun ihtiyacını giderir. (7)

İki kişi arasındaki bir ihtilafın kaldırılması
Bir yemek uzerine "YÂ Vedûd" ismini 1000 kere okuyup sonra o yemeği o muhalefet eden kimseye verirse ve yedirirse aradaki anlaşmazlık ortadan kalkar.(7)

Kaybettiği bir şeyi bulmak
Bir kimse bir şeyi kaybetse, bir parca kağıt uzerine "Ya Hakk" lafzını yazsa ve geceleyin o kağıdı eli uzerine koyup gokyuzune baksa o zayi eylediği şeyi Allah'ın izniyle bulur.(7)

Kişinin Yaptığı Dualar İcerisinde En Hayırlısı
"Allahumme innî es'eluke'l mu'ÂfÂte fid dunya ve'l Âhireti
(Ey Allah'ım! Senden dunya ve ahirette afiyet istiyorum." (3) Kulağıma, gozume sıhhat ver! Kufurden, fakirlik ve kabir azabından, zulmetmekten ve zulme uğramaktan sana sığınırım.

Kişinin Kendi Olumu İcin Yapacağı Dua

"Allahumme ahyini mÂkÂnetil hayatu hayran li ve teveffeni iza kÂnetil vefatu hayren li."
(Allah'ım, yaşamam hayırlı olduğu ana kadar beni yaşat, olum hayırlı olduğu anda da beni oldur.)

Kur’Ân-ı Kerîmi Bitirdiği Zaman
“Allahım! Kur’Ân-ı kerîm hurmetine bana rahmet eyle, Kur’Ânı bana îmÂn, nûr, hidÂyet ve rahmet kıl, Allahım Kur’Ân-ı kerîmden unuttuğum oldu ise bana hatırlat, anlamadığım olduğu ise bana anlat, gece ve gunduzde Kur’Ân okumayı bana nasib et, Kur’Ân-ı kerîmi lehimde huccet kıl. Ey Âlemlerin Rabbi.”

Mubin Duası

Muhim işlerin kolaylıkla halledilmesi icin YÂsin Suresi arka arkaya dort defa okunmalıdır. Yalnız her "mubîn" ayeti okununca yedişer defa "Mubîn" duası okunmalı. (15)

Servet İsteme Duası
"Allahumme inna nes'eluke-lhud vettuk vel-afafe vel-ğına"
(Allah'ım, Senden hidayet, takva, iffet ve helal yoldan servet isterim.) (11)

Sutu az olan kadın
Bir kimse "YÂ Metîn" ismini bir yemek uzerine yazsa ve sutu az olan kadına yedirse sutu cok olur. (7)

Tuvalete Girerken Okudukları Dua:
"BismillÂh. Allahumme innî eûzu bike mine'l-hubsi ve'l-habÂis.
(BismillÂh. Allah'ım, hususi ve umumi butun kotulukleri bunyesinde toplayan habislerden sana sığınırım.)

Tuvaletten Cıkarken Okudukları Dua
"Elhamdu lillÂhillezî ezhebe anni'l-ez ve ÂfÂnî..."
(Bana rahatsızlık veren şeyleri giderip, sıhhat ve afiyet hibe eden Allah'a hamd olsun.)

Uzuntu ve Tasa Halinde
"Ya Hayyu ya Kayyum, birahmetike estagisu.
(Ey diri olan, ey Kayyum olan Rabbim rahmetin adina yardimını talep ediyorum." (

Vesveseyi Onleme Duası
"Amentu billahi ve rusulihi, Allahu ahadun, Allahussamedu, lem yelid velem yuled, velem yekun lehu kufuven ahad." (11)
(Allah'a ve O'nun butun peygamberlerine inandım. Allah birdir. Yemez, icmez, hicbir şeye muhtac değildir. Doğurmadı ve doğrulmadı. O'na hicbir şey denk olamadı.)

Uyuyamayan Kimsenin Okuyacağı Dua

"Allahumme ğarati'n-nucûmu ve hedeetil uyûnu, ve ente Hayyun Kayyûmun lÂ-te'huzuke sinetun ve l nevmun, y Hayyu y Kayyûmu ehdi leyli ve enim ayni." (11)
(Allah'ım, yıldızlar sondu, gozler kapandı. Sen ise hayat sahibi, daima duran ve tutansın. Seni ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Ey Hay olan Allah'ım, Kayyûm olan Allah'ım, gecemi rahat kıl gozlerimi kapatıver.)

Yatağa Girerken Okudukları Dua
"Allahumme, kınî azÂbeke yevme teb'asu ev tecme'u ibÂdeke
(Allahım! Kullarını yeniden dirilttiğin veya topladığın gun beni azabından koru.)" (2)

Yemeğe Başlarken Okunacak Dua
"Allahume bÂrik len fima razakten ve kın azÂbennar, Bismillah"
(Allah'ım; rızık olarak bize verdiğini bereketlendir, bizi ateş azabından muhafaza eyle. Allah'ın ismiyle başlıyorum.) (11)

Yemek Yendiğinde Okunacak Dua
"Elhamdu lillahillezi at'ameni hÂz ve rezekanihi min ğayri havlin minni vela kuvetin."
(Benim hicbir kuvvetim yok iken bana bu yemeği ihsan eden ve onu bana rızık yapan Allah'a hamdederim." (11)

Birlikte yemek yiyenlerin yapacağı dua:
"Elhamdu lillahillezi at'amena ve sekÂna ve ca'alena minel muslimine"
(Bizler yediren, iciren ve bizi musllumanlardan yapan Allah'a hamdederiz.) (11)

Zalimden Korkar İsen
Y ilÂhe, CebrÂîle ve İsrÂfîle ve MikÂîle ve AzrÂîle ve y ilÂhe İbrÂhîme ve İsmÂîle ve İshaka ve munzelit TevrÂti vel İncîli vez Zebûri vel FurkÂn, Kun lî, cÂren min fulanibni FulÂn, min kez ve kezÂ

Zor bir işle karşılaşan
"YÂ Bedi" ismini "YÂ bedîu's-semÂvati ve'l-arz" şeklinde okusa Allahu teala hazretleri onun o zor işini halleder.
Bir kimsenin onemli ve muhim bir işi olursa onun hallini bilemezse akşam ve yatsı namazı arasında "YÂ Reşîd" ismini 1000 kere okursa o işinin gorulmesi kendisine kolay ve onun ici aydınlık olur. (7)
--------------------------------------------------------------------------------
Kaynaklar

1) KitÂbu'l-Esma ve's-sıfat, Beyhaki Resulullah s.a.v "Bunlar işiten kimsenin oğrenmesi lazımdır" buyurdu.

2) Abdullah İbnu Mes'ud r.a rivayet ediyor, Kutub-i Sitte
3) Ansiklopedik Buyuk Dua Kitabı, Rauf Pehlivan, 2003
4) İbnu AbbÂs r.a rivayet ediyor, Kutub-i Sitte
5) Hz. Aişe r.a anlatıyor, Kutub-i Sitte
6) Buhari, Ezan
7) Miftahu'l Kulûb, Kalplerin Anahtarı, (Fethiye Evradı Bolumu) Mehmed Nuri Şemseddin Nakşıbendî, Bedir Yayınevi, 2001
Hz. Enes r.a. rivayet ediyor, Tirmizi Daavat 99,

9)
10) Ebu Hureyre r.a rivayet ediyor, Tirmizi, Daavat 39, (2329)
11) Mecmûatul- Ahzab, Ahmed ZiyÂuddin Gumuşhanevi
12) Meryem, 5
13) Meryem, 6
14) Mumin, 67
15) Gonullere Huzur Veren Dualar, Arif Pamuk, Pqmuk Yayıncılık
16) Menakıb-ı Cihar Yar-i Guzin