Rahman Suresi ve Faziletleri
Rahman suresi Mekke doneminde inmiştir. 78 Âyettir. Sûre, adını ilk Âyeti oluşturan ve Allah’ın sıfatlarından biri olan “er-RahmÂn” kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca,Allah’ın nimetleri, birliğini ve kudretini gosteren kÂinat delilleri ve gunahkÂrların kıyamette karşılaşacakları korku ve şiddet konu edilmektedir. Faziletleri... Bu sureyi okumak kişi icin hayır kapılarının acılmasına vesiledir.
RAHMAN SURESİ FAZİLETLERİ
**Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Hadid, Vakı’a ve Rahman surelerini okumaya devam eden kişi, goklerin ve yerin melekutunda, ‘Firdevs Cennetinin sakini’ diye isimlendirilir."
**Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki "Her şeyin bir gozdesi vardır. Kur’an’ın gozdesi de Rahman Suresi'dir."
**Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki "Her kim Rahman Suresi’ni okursa, Allah’u Teala’nın kendisine vermiş olduğu nimetlerin şukrunu yerien getirmiş olur."
**İbni Abbas (r.a.) hazretleri şoyle buyurmuştur: Ben bir Sure okurdum, fakir iken zengin oldum. Korkuyordum korkularımdan emin oldum. Bircok mulke sahip oldum. Bu sure Zebur surelerinin eftalidir. Kim! Bu sureyi okur ve hacetini Allah'tan isterse, Allah c.c. onun istediği haceti verir. İnsanların yanında o kişinin mertebesi ustun olur. Dunyada ve ahirette Allah o kişiden razı olur. Bu sureyi okuyan kişi hapiste ise en kısa zamanda kurtulur, fakir ise zengin olur, hasta ise şifa bulur, borclu ise borcundan kurtulur, gunahkar ise Allah c.c. gunahlarını affeder. Her ne hacet dilerse Allah en kısa zamanda hacetini yerine getirir.
**Abdullah ibni Omer (Radıyallahu Anh) rivayet ettiki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Rahman suresinin tamamıunı Ashabnına okudu. Ashab-ı Kiram (Radıyallahu Anhum), sessizce dinleyip sukut ettiler. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ashabına: "Niye ben, cinlerden guzel karşılıklar (cevaplar) işitiyorumda sizlerden işitmiyorum!" buyurdu. Ashabı Kiram (Radıyallahu Anhum):
-"Onların verdiği karşılık (cevap nedir? Ey Allah’ın resulu!" dediler. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
-"Cinlerin
Kur’an dinlemeye geldikleri gece, Rahman Suresini onlara okuduğumda: «Febieyyi ÂlÂi Rabbikum tukezzibÂn» (O halde (ey insanlar ve cinler!) Rabbinizin nimetlerinin hangisini inkar ile yalanlarsınız?) ayetini her tekrar ettiğimde onlar (cinler):
-Biz, Senin hicbir nimetini yalanlamıyoruz, yalanlayamayız. Ey Rabbimiz, hamd ancak Sana’dır." dediler.
İşte bu incelikten dolayı, bu ayeti dinleyen bir muminin, bu şekilde soylemesi mendup (sevap) gorulmuştur.
**Bu sureyi yazıp icinde zemzem suyu bulunan bir kabın icine koyup bir miktar beklettikten sonra icerse, bi-iznillah dalak rahatsızlığına şifa olur.
**Bu sureyi okuyan kimseye butun hayır kapıları acılır.
**Bu sureyi 70 kere okuyan kimse, gonul ferahlığına kavuşur ve huzurlu olur. Kendisine hayır kapılarının acılmasını isteyen kimse, Rahman suresini okuyarak sebep vesile edinmelidir.
**Buyuk alim Kelbi şoyle buyurur: "Benim Kuran okuyan bir cocuğum vardı. Kuran’dan her okuduğunu unuturdu. Ruyamda biri şoyle seslendi: "Temiz bir kaba "Rahman suresi, 1-6; Kıyame Suresi, 16-19; Buruc suresi, 21-22. ayetlerini yaz. Sonra o kaba zemzem suyu koyup bu sudan icir. İster Kuran-ı ezberlesin, ister diğer İslam’i ilimlerini." Bu manevi receteyi yaptım. Cocuğum Kuran-ı cok rahat ezberledi.
**Her kim ceylan derisi uzerine Rahman suresinin 33-36. ayetlerini yazıp uzerinde taşırsa, tum korkulardan kurtulur.
RAHMAN SURESİ TURKCE MEALİ
55 - Rahman
BismillahirrahmÂnirrahîm
Mekke doneminde inmiştir. 78 Âyettir. Sûre, adını ilk Âyeti oluşturan ve Allah'ın sıfatlarından biri olan
1, 2. RahmÂn Kur'an'ı oğretti.
3. İnsanı yarattı.
4. Ona beyanı (duşunup ifade etmeyi) oğretti.
5. Guneş ve ay bir hesaba gore hareket etmektedir.
6. Otlar ve ağaclar (Allah'a) boyun eğerler.
7. Goğu yukseltti ve olcuyu koydu.
8. Olcude haddi aşmayın.
9. Tartıyı adaletle yapın, teraziyi eksik tutmayın.
10. Allah yeri yaratıklar icin var etti.
11. Orada meyve(ler) ve salkımlı hurma ağacları vardır.
12. Yapraklı taneler, hoş kokulu bitkiler vardır.
13. O halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
14. Allah insanı, pişmiş camur gibi bir balcıktan yarattı.
15. "Cin" i de yalın bir ateşten yarattı.
16. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
17. O iki doğunun ve iki batının Rabbidir.
18. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
19. (Suları acı ve tatlı olan) iki denizi salıvermiştir; birbirine kavuşuyorlar.
20. (Fakat) aralarında bir engel vardır, birbirine gecip karışmıyorlar.
21. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
22. O denizlerin her ikisinden de inci ve mercan cıkar.
23. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
24. Denizde akıp giden dağlar gibi yuksek gemiler de O'nundur.
25. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
26. Yer uzerinde bulunan her canlı yok olacaktır.
27. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zÂtı bÂki kalacaktır.
28. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
29. Goklerde ve yerde bulunanlar, (her şeyi) O'ndan isterler. O, her an yeni bir ilahi tasarruftadır.
30. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
31. Yakında sizi de hesaba cekeceğiz, ey cinler ve insanlar!
32. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
33. Ey cin ve insan toplulukları! Goklerin ve yerin uclarından bucaklarından gecip gitmeye gucunuz yeterse gecip gidin. Buyuk bir guc olmadıkca gecip gidemezsiniz.
34. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
35. Ustunuze ateşten yalın bir alevle kıpkızıl bir duman gonderilir de kendinizi koruyamazsınız.
36. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
37. Gok yarılıp da, yanıp kızaran yağ gibi kırmızı gul haline geldiği zaman (haliniz ne olur?)
38. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
39. İşte o gun ne insana, ne cine gunahı sorulmayacak.
40. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
41. Suclular simalarından tanınır da, percemlerinden ve ayaklarından yakalanırlar.
42. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
43. İşte bu sucluların yalanladıkları cehennemdir.
44. Onlar, cehennem ateşi ile yuksek derecede kaynar su arasında gider gelirler.
45. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
46. Rabbinin huzurunda (hesap vermek uzere) duracağından korkan kimseye iki cennet vardır.
47. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
48. İki cennet de (ağaclar, meyveler, rengarenk bitkiler gibi) ceşit ceşit guzelliklerle bezenmiştir.
49. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
50. İclerinde akan iki pınar vardır.
51. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
52. İkisinde de her meyveden cift cift vardır.
53. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
54. Onlar astarları kalın ipekten olan doşeklere yaslanırlar. Bu iki cennetin meyveleri (zahmetsizce alınacak kadar) yakındır.
55. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
56. Oralarda bakışlarını sadece eşlerine cevirmiş dilberler vardır. Onlara eşlerinden once ne bir insan, ne bir cin dokunmuştur.
57. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
58. Onlar sanki yakut ve mercandır.
59. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
60. İyiliğin karşılığı, yalnız iyiliktir.
61. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
62. Bu iki cennetten başka iki cennet daha vardır.
63. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
64. O iki cennet koyu yeşil renktedir.
65. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
66. İclerinde kaynayan iki pınar vardır.
67. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
68. İclerinde her turlu meyve, hurma ve nar vardır.
69. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
70. Onlarda huyları guzel, yuzleri guzel dilberler vardır.
71. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
72. Onlar, cadırlara kapanmış hurilerdir.
73. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
74. Onlara, eşlerinden once ne bir insan ne bir cin dokunmuştur.
75. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
76. Onlar yeşil yastıklara ve guzel yaygılara yaslanırlar, (nimetlenirler).
77. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
78. Azamet ve ikram sahibi Rabbinin adı yucedir.
Rahman Suresi - Kabe imamı Sudeys
Kaynak: DualarHazinesi
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Rahman Suresi ve Faziletleri (ISLAM TIM)