Gecen aralık ayında, sigortasız calıştırıldığı iş yerinde sobayı yakarken elindeki tiner tenekesinin patlaması sonucu vucudunun yuzde 85’i yanan 16 yaşındaki Filiz Erdeğer, yanıklarından dolayı acı cektiği icin guneşe hasret yaşam surduğu evinde, 24 saatini vantilatorun karşısında geciriyor.

Bursa’nın Osmangazi ilcesi Kucukbalıklı Mahallesi’nde oturan Filiz Erdeğer (16), ailesinin gecimine destek olabilmek icin 18 yaşındaki ablası Ruveyde ile birlikte oto aksesuarı ureten bir iş yerinde calışmaya başladı.

Sigortasız calıştırıldığı iş yerinde 450 lira aylık alan genc kızdan, gecen aralık ayında sabah saatlerinde gittiği imalat atolyesinde sobayı yakması istendi. Sobanın icinde ateş olduğu soylenmediği icin olacaklardan habersiz bir şekilde 18 kiloluk tenekeden tiner dokmeye calışan Filiz Erdeğer’in vucudu, elindeki tenekenin patlaması sonucu alevlerle kaplandı.

Talihsiz kızı saran alevler, ablasının doktuğu suyla sondu. Abla Ruveyda Erdeğer’in cağırdığı ambulansla Uludağ Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesine kaldırılan Filiz, yoğun bakıma alındı.

Vucudunun yuzde 85’i yandığı icin "sabaha cıkarsa ne mutlu", "Haftayı atlatması bile zor" denilen Filiz Erdeğer, mucizeyi gercekleştirerek hayata tutundu.

Bugune kadar 10 operasyon gecirilen Erdeğer’in ayak tabanı ve kafasından alınan deriler, vucudunun en cok zarar goren bolumlerine nakledildi. En az 6 operasyon daha gecirmesi ve estetik ameliyat olması gereken Filiz, bunun icin hayırseverlerin desteğini bekliyor.

"GUNEŞİ OZLUYORUM" Birkac hafta once taburcu olan ve evine gelen Filiz Erdeğer icin oldukca zorlu ve sıkıntılı gunler başladı. Vucudundaki yanık bolgelerin hassasiyeti nedeniyle guneşe hasret kalan, cok sıkıldığı gunlerde sadece geceleri dışarı cıkabilen genc kız, gunun 24 saatini vantilator karşısında geciriyor. Evde bir klima olması gerekiyor ancak maddi imkansızlıklar bunu da engelliyor. Surekli vantilator karşısında kaldığı icin vucudu kuruyan ve kasılan Filiz Erdeğer, kremlerle rahatlamaya calışıyor. Kaşınan yerlerine acı cektiği icin dokunamayan genc kız, yaşadıklarını unutup eski yuzunu ve yaşantısını geri istiyor. Vatandaşların aşırı sıcaklardan şikayet ettiği bugunlerde belki de en buyuk acıyı kendisinin cektiğini belirten Filiz, şunları anlattı. "Yanıyorum ancak guneşi ozluyorum. Yaklaşık 8 aydır yanıklarımın iyileşmesini, gunduzleri dışarı cıkabilmeyi ve gezmeyi istiyorum ama olmuyor. Bu durumdan kurtulmak istiyorum ama maddi imkanlarımız buna elvermiyor. Babam gunluk 50 lira yevmiyeyle boyacılık yapıyor. Haftanın 1-2 gunu calışıyor, diğer gunler evde kalıyor. Annem ve ablam benimle ilgilendikleri icin calışamıyor. 6 operasyon daha gecirmem ve estetik ameliyat olmam gerekiyor ama para bulamıyoruz. Olayda el kemiklerimde de ciddi zarar oluştu. Kırılması ve estetikle eski haline getirilmesi gerekiyor. Bir ’Abi, abla’ diyecek hayırsever karşımıza cıkmadı. Eski yuzumu istiyorum. Para değil ameliyatlarımın karşılanmasını bekliyorum."

"KREM YERİNE SIVI YAĞ VE MARGARİN SURDULER"
Yaşananları acıyla, gozleri dolarak anlatan anne Cevriye Erdeğer ise kızının ilk olarak yeşil kart sayesinde hastaneye yatırıldığını ve ciddi sıkıntı yaşamadıklarını soyledi. Daha sonra kendilerini yalnız bırakan iş yeri sahibinin, korkuyla kızına sigorta yaptırdığını belirten anne Erdeğer, şunları kaydetti. "Sigorta yapıldı ancak odenmiyor. Sigortası yapılınca yeşil kartı kesildi. Sigortası yatırılmadığı icin Sosyal Guvenlik Kurumu, odeme yapmadı. Yani tam anlamıyla ortada kaldık. Tum giderleri cebimizden, aldığımız borc ve komşularımızın destekleriyle odedik. Bazı gunlerde dolabımda bir tek zeytin bile olmadı. Parasızlık yuzunden kızımın kremlerini alamadım. ’Vucudum geriliyor’ diye bağıran kızımı, sıvı yağ ve margarin surerek rahatlatmaya calıştım. Komşularımız ve akrabalarımızdan bugune kadar destek aldık ama tukendik. Kızım serinlemek icin kola istedi, bakkala gidip borc defterine yazdırmaya utandığım icin alamadım."

6 OPERASYON İCİN 19 BİN LİRAYA İHTİYAC VAR
Cevriye Erdeğer, iş yeri sahibinin olayın hemen ardından diğer kızını arayarak "Filiz misafir olarak iş yerine gelmişti, sobayı yakarken yandı" şeklinde ifade vermesini bile istediğini ifade ederek, boylesine cirkin bir teklifte bulunan kişinin bugune kadar kızına sahip cıkmadığını one surdu. Nereye gittiyse kapıların yuzune kapandığını anlatan anne Erdeğer, şoyle devam etti. "6 operasyon icin yaklaşık 19 bin liraya ihtiyac var. Kızımın 6 operasyonu ve estetik ameliyatını karşılayanın, omur boyu kolesi olurum. Neden kimse bize elini uzatmıyor? Kaymakamlık, belediye yetkilileri neden kapılarını kapattılar? Para değil, kızımın sağlığına kavuşmasını, hayırseverlerin elini uzatmasını istiyorum. Bir gun onunla yaşasınlar, cektiğini daha iyi anlarlar."

İŞ YERİ SAHİBİNE DAVA ACTILAR
İş yeri sahibinin bu surecte herhangi bir ceza almamasını anlayamadıklarını vurgulayan Cevriye Erdeğer, "Butun sorumlu kendisi ancak halen uretime, sigortasız işci calıştırmaya devam ediyor. Kendisini hakkında dava actık. Filiz’in sağlığına kavuşması, eski yuzune kavuşması icin yapılanları karşılamasını istiyorum. Aslında daha buyuk cezaları hak ediyor ancak olmuyor" diye konuştu. Kızının tuvalet ve banyo gibi tum ihtiyaclarını destek alarak yapabildiğini dile getiren anne Erdeğer, "Hastaneye kaldırıldığında kalbi durdu ve tekrar hayata donduruldu. Cok zor gunler gecirdi. Halen yanıklarla yaşıyor. Turkiye’de estetik konusunda uzman hastaneler, doktorlara sesleniyorum, kızımı iyileştirin" dedi.

ALINTIDIR...