Einstein'in e=m.c2(enerji=kutle x ışık hızının karesi) teorisi ile başlayan ve belkide hic bulmasaydım diyeceği bu teori ve sonucu atom bombası.
Burada bir video var. Yaptığı tahribata bakın.
http://rapidshare.de/files/426557/Fa...orror.mpg.html
Burda da nasıl yapılır o anlatılıyor.
http://rapidshare.de/files/8461842/H..._Bomb.rar.html
ATOM BOMBASI
Bir atom bombasında ana tema fizyon reaksiyonunun cok kısa bir surede gercekleştirilmesidir. Atom bombasında biri doğal diğeri yapay olmak uzere iki tur malzeme kullanılır. Bunlardan doğal olanı uranyum (235U), yapay olanı ise plutonyumdur (239Pu).
Atom bombasının yapımında en onemli problemlerden biri kullanılacak olan bu malzemelerin eldesidir. 235U tabiatta 238U ile birlikte cok az miktarda bulunur. Bombada kullanılacak olan 235U’in cok saf olması gerekir, bu yuzden 238U’dan ayrılmalıdır. 239Pu ise tabiatta bulunmaz, nukleer reaktorlerde 238U’dan elde edilir.
Fizyonun başlamasını sağlayacak ilk notronlar Ra–Be gibi bir notron kaynağından elde edilir. Fizyon olayında bir atomun parcalanmasından 2 ya da 3 tane notron acığa cıkar. Eğer, ortam şartları elverişli ise parcalanma sonucu oluşan notronların da, başka atomları parcalamaları ile fizyon reaksiyonu zincirleme olarak devam eder. Zincir reaksiyonunun kendiliğinden ilerlemesi icin gerekli şart ise acığa cıkan notronların kaybolmadan yeni parcalanmaları sağlamasıdır. Notronların kaybolması; ya ortamda bulunan safsızlıklar (238U gibi) tarafından soğurulması ile ya da ceşitli carpışmalar sonucunda nukleer patlayıcı icinden cıkıp gitmesi ile olur. Dolayısıyla ,atom bombası yapımında dikkat edilmesi gereken en onemli noktalardan bir diğeri notron kayıplarını en aza indirmektir.
Bir notronun bir atom cekirdeğine carpması her zaman fizyon ile sonuclanmaz. Bazen cekirdek notronu yuttuğu halde bolunmeyebilir. Bazen ise notron cekirdek tarafından yansıtılabilir. Bu carpışmalar sonucunda ortamda dolaşan notron bir miktar enerjisini kaybederek yavaşlar ve fizyon yapma gucu artar. Onemli olan bu notronun nukleer patlayıcı icinden kacmadan fizyon yapıncaya kadar dolaşmasıdır. Bunun icin ise kullanılan patlayıcı maddenin bu dolaşmaya elverişli buyuklukte olması gerekir. İcerisinde başlatılan fizyon reaksiyonun kendi kendine surebileceği minimum nukleer patlayıcı kutlesine kritik kutle denir.
Netice itibariyle, atom bombası merkezde uranyum veya plutonyumdan oluşan bir oze sahiptir. Nukleer patlamanın olabilmesi icin ise bu ozun kritik kutleden buyuk olması gerekir. Ancak, kritik kutlenin uzerindeki maddenin kendiliğinden patlama ihtimali vardır. Bu yuzden patlayıcı madde ozu, bombaya ceşitli parcalar halinde yerleştirilir. Bomba ateşleneceği zaman bu parcalar bir araya gelip bir kure oluşturmalıdır. Bu parcaların kure şeklinde birleşmelerini sağlamak icin ise trinitrotoluen (TNT, dinamit) kullanılır. Once TNT patlatılır. Bu patlama sonucunda nukleer kutle bir araya gelir ve asıl patlama gercekleşir.
__________________
Atom Bombası Nasıl Yapılır?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Atom Bombası Nasıl Yapılır?