İdrarla calışan araba yaptılar

[B]Uzmanlar 6 ay icinde idrardaki hidrojeni yakıta donuşturen bir teknolojiyi piyasaya sureceklerini acıkladılar.

ABD’de Ohio Universitesi uzmanları tarafınfan geliştirilen teknoloji sayesinde elektronik aletlerden otomobile varana kadar bir cok alanda benzin ve uretec kullanmak tarihe karışacak.
Bilimadamları, nikel tabanlı bir elktrot sayesinde, idrardan elde edilecek ucuz hidrojenin artık yakıt olarak kullanılabileceğini soylediler.
Ohio Universitesi'nden Profesor Gerardine Botte, "bir ineğin, gunluk idrarından 19 evin bir gunluk ısıtma enerjisi elde edilebiliyor, bu teknoloji sayesinde askerler bile yakıtlarını yanlarında taşıyabilecek" dedi.
Discovery.com'da uredeki hidrojenin, doğada en cok bulunan element olduğunu, ancak, hidrojeni uretmenin, saklamanın, taşımanın ve kullanmanın zor olduğu yazılıyor.
Saf hidrojenin gaz halinde depolanması icin yuksek basınc ve duşuk sıcaklık gerektiğini, ancak yeni geliştirilen teknoloji sayesinde bunun da mumkun olacağını belirtiyor Ohio Universitesi uzmanları. Nanometeryal ile geniş alanlarda hidrojen emilimin sağlanabileceğini, bunun da hidrojeni bir yakıt turu olarak kullanamayı mumkun kıldığını ekliyorlar.
Su oluşturmak icin oksijenle bağlanan hidrojeni depolama ve taşıma maliyeti duşuktur, ancak sonrasından bu iki elementi ayrıştırmak icin 1,23 volt elektrik kullanmak gerekir ki, bu da ciddi bir maliyet gerektirir. Oysa hidrojeni başka bir element olarak nitrojenle birleştirmek ve sonrasında ayrıştırmak sadece 0.037 volt elektrik kullanımı gerektiriyor.
Profesor Gerardine Botte ve meslektaşları, bu teknolojinin buyuk ticari surumleri icin calıştıklarını belirttiler. Bir galon idrarla, 145 km yol gidilebileceğini soyleyen uzmanlar; ortalama bir buzdolabı buyukluğundeki birimin, bir kilovat enerjiyi yaklaşık 5000 dolara mal edeceklerini ve 6 ay icinde bu yakıtı piyasaya surmeyi hedeflediklerini soylediler.

======>KAYNAK:Veteknoloji