Doğru yoldan ayrılmamak
Aylaklıktan, başıboşluktan usanan, bunun cıkar yol olmadığını anlayıp doğru yola gelmeye karar veren mirasyedi bir adam, ulkesinin kralına cıkıp, doğruluktan ayrılmadan, durustce yaşamak icin kendisine bir yol gostermesini istedi.
Kral adama ağzına kadar dolu bir fıcı zeytinyağı verdi. Bunu tek bir damla bile dokmeden şehrin bir ucundan obur ucuna goturmesini, bir damla dahi doktuğu takdirde hemen orada boynunun vurulacağını soyledi. Yanına da kontrol icin yalın kılıc iki gozcu verdi. Adam fıcıyı kralın buyruğuna uygun şekilde, butun gucunu, dikkat ve zekasını kullanarak bir damla bile dokmeden şehrin bir başından oburune goturdu. Sonra geri donup kralın huzuruna yeniden cıktı. Verilen gorevi eksiksiz yerine getirdiğini soyledi. Kral adama sordu:
- "Şehirde ne gordun, neye şahit oldun?"
O gun şehirde pazar kurulduğu, her yanın iğne atılsa yere duşmeyecek kadar kalabalık olduğu bir gundu. Buna rağmen adam şu cevabı verdi :
- "Efendimiz, ucunda can kaygısı da bulunduğundan fıcıdaki yağı dokmemek icin oylesine bir dikkat icindeydim ki, bir an bile gozumu fıcıdan ayırıp cevreye bakamadım. Bu nedenle ne kimseyi gordum, ne de bir olaya şahit oldum..."
Kral bu dersten sonra gonul rahatlığı ile tavsiyesini yaptı:
- İşte, yaptığın her işte, sana verilen her vazifede boyle dikkatli olur, kendini işine verirsen, Allah'ın her an seni kontrol ettiğini de aklından cıkarmazsan, hic bir zaman doğru yoldan ayrılmazsın...
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- doğru yoldan ayrılmamak