Arslanın da Şerefi Var

Abdulazîz Debbağ hazretleri'ninbir grup talebesi bir yere gitmek icin yola cıktılar. Yanlarında eşkıy saldırısına karşı koyacak hic bir şey yoktu. Geceyi tenha ve korkunc bir yerde gecirdiklerinden, iclerinden iki kişi uyumadı. Bunlar yakınlarında bir arslanın dolaştığını fark ettiler. Biri diğerine;
-Kimseyi uyandırma sonra paniğe kapılabilirler, dedi.
Sabah olunca yakınlarında olu bir tavşana rastladılar ve yollarına devam ettiler. İşlerini gorup geri donerken konakladıkları yerde, bir kişi uyumayıp arkadaşlarını bekledi. Hocaları Abdulazîz Debbağ'ın huzuruna geldiklerinde uyumayan talebe;
-Efendim! MusÂde ederseniz biraz uyumak istiyorum. Cunku dun gece hic uyumadım,dedi.
Abdulazîz Debbağ;
-Nicin uyumadın? diye sorunca;
-Arkadaşlarımı korumak icin,diye cevap verdi.
Bunun uzerine;
-Senin gece uyumayıp arkadaşlarını beklemen bir fayda sağlamaz. Siz giderken falan gece yol kesiciler sizin yanınıza geldiğinde arslanı ve sizi koruyanı hatırlıyor musun? dedi.
Talebe;
-O gece ne oldu?diye sual edince:
-O gece falan yere vardığınızda uc kişi gelip size katıldı. Daha sonra sizden ayrılınca oradan gelip geceni gozleyen dort kişi ile buluştular. Ve sizin konakladığınız yeri onlara haber verdiler. Siz uyuduktan sonra sizi soymak icin yaklaştıkları sırada etrafınızda bir arslanın dolaştığını gorunce cok şaşırdılar. Kendi kendilerine; "Arslanı oldurursek bunlar uyanır, soygun yapmaya kalkışırsak arslan engel olur." dedikten sonra bir cıkar yol bulamayarak başka bir kervanı soymaya gittiler. Orada da bir şey bulamayınca tekrar sizin yanınıza geldiler. Arslan onlerine tekrar cıkınca, aralarında şoyle konuştular: "Bunlar nasıl insanlardır ki hangi yonden yaklaşmaya calıştıysak orada bir arslan cıktı." Bunun ic yuzunu oğrenmek istedilerse de Allahu teÂl onların kalblerini muhurledi, dedi.
Talebe;
-Yolda rastladığım olu tavşan neydi? diye sorunca,
Abdulazîz Debbağ;
-Arslanın bir onuru vardır. Bir insanın yuzune sinek konsa nasıl eliyle kovalarsa, arslan da sizi korurken, bir tavşan gelip onunde durdu. Sen ise onu gormedin. Arslan bir pence vurarak oldurdu, buyurdu.