CANAKKALE ŞEHİDİ NURİ CAVUŞ
(Bir Turk subayı Mehmet Fasih Bey'in 'KANLISIRT GUNLUĞU' isimlihatıralarından...)

(5 Eylul 1915, saat 08.00)Hergun yaptığım gibi siperleri gezerken, sıhhıye erlerinin sedye icindebirisinin başucuna toplandıklarını gordum Siperden sordum:'Beşinci bolukten Nuri Cavuş' dediler.Şehit mi yaralı mı diye sordum;'

Şehit' dediler.Yanına geldim. Eyvahh! Aman Allah'ım! Bana daha ne acı felaketler gostereceksin? Nuri bombayla, kalbinden, kolundan, başından, bacaklarından, yaralanarakşehit olmuş. Başı goğsu acık, sacları perişan, ustu başı kan icinde yatıyor.Cehresi hafif solmuş, ağzı hafif acılmış. Dudaklarının arasından beyazdişleri gorulmekte. Gozleri hafif acılmış ve gokyuzune yonelmiş. Yuzunde tambir masumiyet ve guzellik tecelli etmiş. Elleri birbirine kilitlenmiş ve goğsunun altında...

Butun bu haliyle sanki kendisine zulmedenlere cevapveriyor gibi...Artık tahammul edemedim.Cunku bu cocuk, taburun depo erlerinin talim ve terbiyesinden sorumlu biriidi. Bu siperde vazifesi yok idi.

Oyle olduğu halde yerinde duramaz gelir,mazgal yapar, yollara bakar, cephane getirir, calışmak icin kendine işarardı.Daha akşam bana cephane getirmiş ve: 'Beyim size cephane getirdim' diyetatlı bir sesle haber vermişti.
Duşun ey okuyucu!
Ta Erzincan'dan Canakkale'ye herşeyini bırakarak burayagelmiş. Boyle bir varlığın şehit olması beni pek ziyade uzmuştu. Bu kadarolum ve facialar gordum, hic bu kadar uzulmemiştim.Sıhhiyeler sedyeyikaldırıp goturduler.Duramadım, son gorevimi yapmak icin peşlerinden gittim.
Cunku pek ziyadesevdiğim bir cavuşumdu. Koşarak şehit mezarlığına yollandım. Yolda sedyeyerast geldim. Yere koymuşlar ve boluk erleri başına toplanmışlar. Herkesuzgun, bazısı ağlıyor.
Ustunu aramışlar. Sadece uc kuruş para cıkmış.Gozlerimden yaşlar boşandı. Ah oğlum, sizi boyle bu topraklara yatırmak pekağır geliyor.
Sizi boyle bu topraklara bıraktıkca gozlerim hicbir şeygormuyor diye bağırdım. Butun arkadaşlar da benim gibi ağlıyorlardı.

Bunlardan birisi, beraber geldiklerini, yolda gelirken 'İnşaallah şehidolurum' dediğini nakletti. Ey Nuri sen arzuna işte nail oldun!Gomduk.O pek ziyade sevdiğim insanı gommeyi Allah bana nasip etmiş.

Kimbilir dahakimleri gomeceğim. Duasını yapıp geri dondum. Sıcak yaşlar sakallarımın uzerinde sicim tanesi gibi duruyor. O kadar muzdaribim ki, sanki nereyebaksam bana 'Nuri şehit oldu!
Sevdiklerinden birisini daha kaybettin!Diyordu.Yemek getirdiler, lokma boğazıma dizildi yiyemedim.Gunluğume Şehit Nuri Cavuş icin şunları yazdım:

EY YOLCU! EĞER KANLISIRTI MUDAFAADA 47 NCİ ALAYI ANARSAN, 5.NCİ BOLUKTE NURİCAVUŞ'U DA UNUTMA!O ALAYIN EN DEĞERLİ ASKERLERİNDEN BİRİYDİ. 5.9.1915 SABAHLEYİN OLUM ONUCAĞIRDI. VE O DA ALLAH'IN DAVETİNE İCABETLE PAK VE MASUM OLDUĞU HALDECEDLERE DOĞRU UCTU...