Adet duzensizliği mutlaka araştırılmalıAdet duzensizliği mutlaka araştırılmalı
kadınlar genelde ayda 1 yani yılda 12-13 kez muntazam aralıklarla adet gorurler,adet gormeye başlandığı ilk yıllarda coğu zaman adet duzensizlikleri yaşanır,adetin duzene girmesi icin hormonal dengenin oluşması gerekir,aynı şey menapoz oncesi yani perimenapozal ve erken menapoz donemlerinde de yaşanır ve duzensizlik meydana gelir. son gorulen adetten sonra 12 ay boyunca adetin olmaması menapoz olarak adlandırılır.
duzenli adet nasıl olmalı?
duzenli adet 28 gunde bir gelir ve 4-7 gun surer,fakat 21 ile 35 gunluk aralıklarla gelen adetlerde normal kabul edilir.
peki adet ne zaman duzensiz kabul edilmeli?
21 gunden kısa veya 35 gunden uzun aralıklarla gelen adetler ,adetin arka arkaya 2 ay veya daha uzun sure gelmemesi,adet aralarında kanama olması,adetin 7 gunden fazla surmesi,adette fazla kanamanın olması yada kanamanın normalden az olması,cinsel ilişki sonrasında kanamanın olması veya menapoz da gelen vajinal kanamalar hepsi anormal durumlar ve adet duzensizliği olarak kabul edilir.
peki genc yaşta hic adet gormeme veya adetin kesilmesi nasıl değerlendirilir?
menapozda olmayan, emzirmeyen ve hamile olmayan bir kadında adetin 3 aydan uzun sure kesilmesi seconder amenore olarak adlandırılır ve onemli bir hastalık işareti olabilir,ergenlik cağındaki kızlarda 15-16 yaşlarından buyuk oldukları halde adet gormediyseler bu durum primer amenore olarak değerlendirilebilir bu durum da mutlaka incelenmelidir.
adet duzensizliğinden korkmalımıyız?
normal ve sağlıklı olan her kadının muntazam şekilde ayda 1 adet gormesi gerek,bir kadın adet gormuyorsa veya adetleri duzensiz ise o zaman bir şeyler yolunda gitmiyor demek,bu duruma yol acan sebebin ortaya cıkarılıp tedavi edilmesi lazımdır.
adet duzensizliğine en sık yol acan sebepler veya hastalıklar nelerdir?
-polikistik yumurtalıklar.
-stress
-doğum kontrol haplarının yalnış kullanımı
-miyomlar
-polip
-pelvik inflamatuar hastalık
-yumurtalık zaafiyeti
-endometriozis
-tiroid hastalıkları
-şeker hastalığı
-aşırı kilo verme veya alma
-aşırı egzersiz
-rahim kanseri
-rahim ic tabakasının kalınlaşması
-siroz hastalığı
-lupus hastalığı
-duşuk
-dış gebelik
-hormonal duzensizlikler
-bazı ağrı kesiciler
-kan sulandırıcı ilaclar
-antidepressan ilac kullanımı
tabiki bunların dışında başka sebepler de var,dolayısıyla adet duzensizliği durumlarında bunun hafife alınmaması , jinekologa başvurup sebebin araştırılması ve uygun tedavinin uygulanması gerek.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]