Acıkoğretim sınavında skandal sorular

Acıkoğretim sınavında sordular: Aşağıdakilerden hangisi kadına ozgu bir davranış olarak kabul edilir? a) Cokbilmişlik b-) Baskıcılık c-) Konuşkanlık d-) Mantıksal duşunme e-) Kendine guvenme.
Acıkoğretim Fakultesi Jandarma ve Polis Onlisans Meslek Eğitimi programında cıkan final soruları, kadınlar aleyhine suregiden cinsiyetci soylemin, sınav sorularına kadar sızdığını bir kez daha ortaya koydu.

“Aşağıdakilerden hangisi kadına ozgu bir davranış olarak kabul edilir?”
‘a-) Cokbilmişlik’
‘b-) Baskıcılık’,
‘c-) Konuşkanlık’
‘d-) Mantıksal duşunme’
‘e-) Kendine guvenme’

Cevap anahtarına gore sorunun yanıtı, c-) şıkkı yani ‘konuşkanlık.’

Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki astsubayların ve Emniyet Genel Mudurluğu’nde gorev yapan polislerin katıldığı sınavda mantıksal duşunme ve kendine guvenin ‘kadına ozgu olmadığı, kadına ozgu gorelmediği’ goruşunu kabul eden teste, adayların verdiği yanıt merak konusu.

‘Boynuzlu’ sorusu var
Aynı sınavın, Ceza Hukuku soruları icinde de yine cinsiyetci soylemle hazırlanmış bir soru var:
“Evli erkeğe boynuzlu denmesi durumunda eşine karşı ne tur bir suc işlenmiş olur?
a-) Gıyapta hakaret
b-) Sovme
c-) Huzurda hakaret
d-) Gecitli hakaret
E-) Dolayısıyla hakaret”

Cevap anahtarına gore yanıt E-) şıkkı, yani ‘dolayısıyla hakaret’. Sınavda, dolayısıyla hakaret kavramını anlatmak icin neden boyle bir orneğe ihtiyac duyulduğu da merak edilenler arasında.
Bu tur soruların ‘kadına ve cocuğa karşı şiddet konusunda’ eğitim verilen polislere sorulmuş olması da dikkat cekti.

Kadına yonelik, ‘evde oturur, dırdır eder, eğitimsizdir, ekonomik ozgurluğu yoktur, erkek evin reisi kadın evin bir calışanıdır’ yargılarından oluşan bakış acısına, bir cok yasal duzenlemeye rağmen, hala hayatın her alanında rastlamak mumkun.
Ozellikle eğitim alanında kadının aleyhine sure giden cinsiyetci soylemler devam ediyor. İlkoğretim ve lise ders kitaplarında, şimdiye kadar cok sayıda iyileştirici duzenleme yapılmasına rağmen hÂl kadına ve erkeğe bicilen rollerin cinsiyetci bir anlayışla belirlendiği goze carpıyor. Turkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Cubukcu, koltuğuna oturur oturmaz, kendisini ziyaret eden sivil toplum orgutu temsilcilerine bu olumsuz cinsiyetci soylemin değişebilmesi icin eğitimde kadının yerini belirgin bir şekilde buyuteceğini soyledi. Cubukcu, ders kitaplarındaki cinsiyetci ifadelerin de cok yakın bir zamanda temizleneceği mujdesi verdi. Cubukcu’nun mujdesi kadınları ne kadar umutlandırsa da kadının adını ve yerini kuculten soylemlerin, sınavlara kadar girmesi hayal kırıklığı yaratıyor.

(Radikal)

Cook İlginc Sorular Sormuşlar Girenlere Allah Sabır Versin...

1000. Mesajım Şerefine Arama Yaptım İnş Kitlenmez...