1’den once sayı var mı?

Allahu teÂlÂyı inkÂr eden zeki bir dehri [ateist] vardı. Hıristiyan din adamları bu dehriye cevap veremeyince, sana ancak İslam Âlimleri cevap verebilir diyerek onu Basra’ya gonderirler. Basra’ya gelip, dunyada bana cevap verebilecek bir Âlim bulamadım der. Herkese meydan okur.

Hammad hazretleri (hele once bizim cocuklarla tartış, gerekirse Âlimlerle goruşursun) der, onun karşısına genc yaştaki Numan bin Sabit’i [imam-ı a’zam Ebu Hanife hazretlerini] cıkarır. Dehri, cocuk denilecek yaştaki bir gencle tartışmayı gururuna yediremez. Kursuye yumruk vurur, “Hani nerede, o meşhur Âlimleriniz” der.

Genc Numan bin Sabit onu, onun silahı ile vurur. “Ne o der, demek benden korkmaya başladın?” Dehri bu soze tahammul edemeyerek ilk sorusunu sorar:
- Var olan şeyin başlangıcı ve sonu olmaması mumkun mu?
- Mumkundur.

- Nasıl olur?
- Sayıları bilirsin birden once hangi sayı vardır?

- Bir şey yoktur.
- Mecazi bir olanın onunde bir şey olmayınca, hakiki bir olanın onunde ne olabilir?

- Peki hakiki olanın yonu ne tarafadır?
- Mumun ışığı ne taraftadır?

- Bir tarafta denemez.
- Mecazi ışık icin boyle denirse ebedi nur olan icin ne denebilir?

- Her var olanın bir yeri olması gerekmez mi?
- Mahluklar icin oyledir.

- İlah kÂinatta ise, bir yerde gorunmesi gerekmez mi?
- Yaratan ile yaratılan mukayese edilmez ama sutte yağı gorebiliyor musun?

- Gorulmez.
- Sutte yağ olduğu bir gercek iken, goremiyoruz diye nasıl inkÂr edilir? Ben de sana bir soru sorayım: Senin aklın var mı?

- Elbette var.
- Var olan şey gorunur dedin. Aklın varsa gosterebilir misin?

- Peki O, şu anda ne yapmaktadır?
- Sen butun soruları kursuden sordun. Biraz da ben kursuden cevap vereyim.

- Peki gec kursuye.

İmam-ı a’zam olacak bu genc, kursuye cıkıp, “Allahu teÂl şu anda, senin gibi imansız bir dehriyi kursuden indiriyor ve benim gibi bir muvahhidi kursuye cıkarıyor” der ve ardından Rahman suresinin (Oyle iken Rabbinizin hangi nimetlerini inkÂr edebilirsiniz?) mealindeki 28. Âyetini okur. Kalabalık hep bir ağızdan istiğfara başlar. Bu arada dehri coktan uzaklaşıp gitmiştir.