Peygamber efendimizin, (Ciddisi de, şakası da ciddidir) buyurduğu hususlar vardır. Bunlardan birkacı şunlardır:

Bir kimse, şakadan veya rol gereği, iki şahit yanında evlense, gercekten evlenmiş olur. Yine bir kimse, şaka ile, alay olsun diye veya hanımını korkutmak niyetiyle (seni boşadım) dese, hanımı gercekten boş olur.

Bir kimse, kolesine (seni azat ettim) dese, gercekten kolesi azat edilmiş olur. Sozunden vazgecemez. Bir kimse, bir gun oruc nezretmek isteyip de yanlışlıkla bir ay dese, bir ay oruc tutması gerekir. Dinimizin emri budur. (Durer, R.Muhtar)

Tehdit edilmeden, bir zaruret yok iken, şaka ile, alay ile kÂfir olayım demek, dini bilgilere hurafe ve inanmıyorum demek, gunah işletenlere helal olsun demek kufurdur. Boyle soyleyen musluman ise murted olur. Murted olanın butun ibadetlerinin sevapları yok olur. Birkac kişiyi guldurmek icin ibadetleri yok etmek akıllı kimseye yakışır mı?

Kufre duşurucu ifade kullananın imanı gider de haberi olmaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Oyle bir zaman gelir ki, kişinin imanı gider de haberi olmaz. Halbuki ondan, gomleğin cıktığı gibi, iman cıkmış olur.) [Deylemi]

(Ameller niyete goredir) hadis-i şerifi, taatlara ve mubahlara niyete gore sevap verileceğini bildirmektedir. Gunahlar, niyetsiz veya iyi niyetle de işlenirse, gunah olmaktan cıkmaz. Mesela, (Mumini sevindireni Allahu teÂl sevindirir) hadis-i şerifine uyabilmek icin, bir mumini sevindirmek niyetiyle icki masasına oturmak sevap olmaz, gunah olur.

Bir hıristiyan kızı, bir musluman erkeğe, (Benimle dans edersen musluman olurum) dese, muslumanın, iyi niyetle onunla dans etmesi veya başka gunah işlemesi caiz olmaz.

________
İslami Bir Siteden Alıntıdır...