Tekirdağ’ın kucuk bir beldesinde yaşayan ve iki yıl once kuru oksuruk ile nefes darlığı şikÂyetleriyle İstanbul’daki bir devlet hastanesine başvuran İ.A., ileri duzeyde nefes darlığı hastalığı olan “Sarkoidas” şuphesiyle 38 gun hastanede yattı.
Boğazında nodul adı verilen bir kitle olduğu tespit edildi. Yapılan biyopsisi temiz cıkınca taburcu oldu. Ancak hastanede yoğun bakımda cekildiği iddia edilen fotoğrafı, sigara paketleri uzerinde yer alınca kÂbus başladı.
EŞİ TERK ETTİ, İŞTEN CIKARILDI
İ.A.’nın fotoğrafı, kısa surede yaşadığı kucuk beldede konuşulmaya başladı. İ.A., kimtarafından cekildiğini bilmediği fotoğraf yuzunden once calıştığı fabrikadaki işinden cıkarıldı. Yakınları, gencin bulaşıcı bir hastalığı olduğunu ancak sakladığını duşunerek ondan uzaklaşmaya başladı. Hatta eşi, o donem1 yaşında olan kızına yaklaşmasını istemedi, evi terk etti. Cift, boşanma aşamasına geldi. Bu kez bufe acan gencin cevresindekiler, ‘hastalık bulaşır’ endişesiyle ondan alışverişi kesti. Maddimanevi acıdan sıkıntıya giren İ.A., once otomobilini, sonra evini sattı. Karşılaştığı baskılar sonucu yaşadığı beldeyi de terk etmek zorunda kaldı.

SUC DUYURUSUNDA BULUNDU
İ.A. hayatını kÂbusa ceviren fotoğrafın kimtarafından cekildiğinin ortaya cıkması vemağduriyetine yol acanların cezalandırılması icin avukat Filiz Yaşar Yıldırım’a başvurdu. Yıldırım’ın talebiyle dunyaca unlu adli antropolog Prof. Dr. Mehmet Yaşar İşcan, 4 ay surenmorfolojik inceleme sonucu fotoğraftaki kişinin İ.A. olduğunu kesin olarak belirledi. İ.A., avukatı aracılığıyla Kartal Başsavcılığı’na başvurarak, izinsiz ve habersiz olarak ekonomik amacla fotoğrafının cekilmesi, ticari amacla yayınlanması,maddi-manevi zarara uğraması ve hasta haklarını ihlal suclarından 5 sigara firması ve TAPDK (Tutun ve Alkol Piyasası Denetleme Kurulu) hakkında suc duyurusunda bulundu.
‘COK BUYUK TRAVMA GECİRDİM’
Haberturk’e konuşan İ.A., “Oksuruk şikÂyetiyle hastaneye gittim. Biyopside bir şey cıkmadı. Sigara paketlerindeki fotoğraf ortaya cıkınca, beldedeki insanlar ‘Bu sen misin?’ diye sormaya başladı. Fotoğrafı gorunce, hastanede yoğun bakımdayken cekildiğini anladım. Herkes bulaşıcı bir hastalığım olduğunu duşundu. Eşim ‘Bebeğimize hastalık bulaşır’ diyerek beni terk etti. İşsiz kaldım. İş başvurusu yaptığımda, ‘Bizimle calışman uygun olmaz’ yanıtıyla karşılaştım. Fotoğrafı fark ettiğimandan itibaren, son 9 ayda buyuk travma gecirdim” dedi.
‘İKİ DOKTORDAN ŞİKÂYETCİ OLDUM’
8 yıldır sigara ictiğini belirten İ.A., “Fotoğrafın ucunda acık renkli ve ustu desenli hastane onluğu de gozukuyor. O onluğun, hastanede yattığımda uzerimde olan onluk olduğunu tespit ettik. Hastanedeki iki doktor hakkında da şikÂyetci oldum. Fotoğrafın altında ‘Sigara dumanında kanser yapıcı maddeler bulunur’ yazılı. HÂl cevreme kanser olmadığımı anlatmaya calışıyorum” diye konuştu.
‘SUCLULARI ORTAYA CIKARACAĞIZ’
Avukat Filiz Yaşar Yıldırım ise, “Fotoğraflı sigara paketleri 2010’un 5. ayında piyasaya surulmuş. İ.A.’nın fotoğrafı 250 ceşit sigaramarkası uzerinde yer alıyor. TAPDK bu fotoğrafı nasıl elde etti? Neden yasal izinler alınmadı? Hepsi ortaya cıkacak. Sigara paketlerin toplatılması ve kaldırılmasını talep ettik. Burada sadece kişi hakları ihlal edilmekle kalınmayıp, kişimaddimanevi zarara uğratılmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesi de ihlal edilmiştir. Maddi-manevi tazminat davası da acacağız. AİHM’ye dek gideceğiz” dedi.
TAPDK YETKİLİLERİ: ‘TURK OLMA İHTİMALİ AZ’
TAPDK yetkilileri ise, “Bu yonde daha once de bize dava acılmıştı. Bu fotoğraflar, 2004’te AB komisyonundan kullanma izniyle birlikte alındı. Dunya Sağlık Orgutu, Sağlık Bakanlığı ve TAPDK temsilcileri ile ceşitli universitelerden oğretim uyeleri yurtdışından bize ulaşan yuzlerce fotoğraf icinden 14 fotoğrafı secti. Bu nedenle kişinin Turk olma ihtimali cok az. Ayrıca hicbir resmin kimliği belli değil. Bu yuzden bunlar, kişilerden izin alınarak konulan fotoğraflar değil” acıklamasını yaptı.
Ağzı maskeli cocuk fotoğrafı da yankı uyandırmıştı
Denizli’de yaşayan iki cocuk annesi Jale Murtoğlu da, sigara paketleri uzerinde bulunan ağzı maskeli cocuk fotoğrafının 6 yaşındaki oğlu Turgut O.’ye ait olduğunu, bu fotoğrafın kendisinden izinsiz cekilerek kullanıldığını iddia etmiş, “Bu olayda eski eşim T.O.’nun parmağı var. Fotoğrafları İzmir’de bir reklam ajansı cekmiş. Ancak benden izin alınmadığı gibi cocuğuma da tek kuruş verilmedi” demişti.
Kaynak.Haberturk.