Merhamet
Tabiînden alim, fazıl, muhaddis ve sûfî Abdullah bin Mubarek, haccı ifa ettikten sonra Mekke'de Harem'de yakaza halinde iken semadan iki melek gelir. Biri diğerine:
"Bu sene 600 bin kişi haccetti. Hepsinin haccı, Şam'da Ali bin Muvaffak ismindeki bir ayakkabı tamircisinin yaptığı amelin hurmetine makbul oldu. Bu kişi hacca gitmeğe niyet etti, lakin gidemedi. Onun yaptığı bir amel hurmetine bu kadar huccacın haccı kabul edildi." der.
Abdullah bin Mubarek uyku ile yakaza arası olan bu halden uyanınca, merak ve hayret icinde kalıp Şam kervanı ile Şam'a gitti. O zatı bulup sordu:
"Sen hacca gitmediğin halde ne amel işledin?"
Ali bin Muvaffak, Abdullah bin Mubarek gibi meşhur bir zatı karşısında gorunce şaşırdı. Heyecanından bayıldı. Kendisine geldiğinde şoyle anlattı:
"Otuz sene hacca gitmeyi arzu eder dururdum. Eskicilikten 300 dirhem para biriktirdim. Hac yolculuğuna niyet ettim. Hamile karım:
"Komşudat et kokusu geliyor; bana bir parca et ister misin?" dedi. Komşuma gittim. Durumu anlattım. Komşum ağladı:
"Yedi gun oldu ki, cocuklarım actır. Yolda olu bir hayvan buldum. Ondan bir parca kestim. Şimdi onu kaynatıp onları avutuyorum. Helal bir gıda bulamaz isem, mecburi onu yedireceğim. İsterseniz vereyim, fakat bu kaynayan et, bunlara olumle burun buruna geldikleri icin helal, size ise haramdır." dedi.
Ali bin Muvaffak devamla:
"Bunu duyunca, sanki icimden bir parca koptu. Birbir zorlukla biriktirdiğim bu 300 dirhemi ona verdim;
"Ya Rabbi, hac niyetimi kabul et!... diye Rabbime iltica ettim." dedi.
Bunun uzerine Abdullah bin Mubarek:
"Rabbim bana ruyada doğruyu bildirmiş!" dedi.
Bu hadise, Rahman ve Rahim olan Rabbimizin bize gosterdiği bir merhamet bereketidir. Ruyadaki zuhûratla hacdan misal verilmesi, ibadet hayatın da merhametin ne derece muhim bir rol oynadığını ifade etmektedir.