Muridlerini Kurban Ediyor

Hacı Bayram-ı Veli Hz.’leri Edirne’den Sultan II.Murad’ın buyuk iltifatlarıyla ve fermanıyla geri doner.Sultan bu fermanda Hacı Bayram-ı Veli Hz.’lerinin oğrencilerinin yanlız ilim ile meşgul olmaları icin onların vergi ve askerlikten muaf tutulduğunu bildiriyordu.
Bunu duyan pek cok kişi Allah rızası icin değilde sadece şahsi cıkar icin gelip Hacı Bayram-ı Veli Hz.’lerine oğrenci olmaya başladılar.

Sonunda devletin Ankara civarından topladığı vergilerde duşuş oldu.Gelir azalınca Ankara’yı yonetmede bir takım mali problemler ortaya cıktı ve askeri duzen bozuldu.Bunun uzerine Sultan , Hacı Bayram-ı Veli ‘den oğrencilerinin listesini rica etmek zorunda kaldı. Hacı Bayram-ı Veli ‘de oğrencilerinden bugunku Etnoğrafya Muzesinin bulunduğu Kanlıgol’de toplanmaları istedi.Kanlıgol’de buyuk bir kalabalık toplandı.Herkes nasıl bir imtihan olacağını merakla bekliyordu.Meydana buyuk bir cadır kurulmuştu.Oğrencilerine;

- ‘Dervişlerim ,muridlerim..Bana; beni seven oğrencilerimi bugun burada kurban etmem emrolundu.Canını,malını, bana feda eden, cadıra girsin dedi. ’

Ve elinde bıcakla cadırın onunde beklemeye başladı.Bu sırada topluluktan bir erkek kalabalığı yararak iceri girdi.Arkasından Hacı Bayram-ı Veli Hz.’leri de girdi.Herkes ne olacağını merakla bekliyordu.Cadırdan dışarı oluk gibi kan aktığı goruldu.Ardından bir kadın girdi.Yine dışarı kanlar aktı.Bunu goren halk dehşete kapılarak oradan kactı.

Hacı Bayram-ı Veli Hz.’leri iceri girenleri kesmiş değildi.Gece cadırın icine kimseden habersiz birkac koyun bırakılmıştı ve kesilen koyunlardı.

Hacı Bayram-ı Veli Hz.’leri dışarı cıkarak Sultana bir mektup yazdı ve gercek oğrenci sayısının birbucuk olduğunu bildirdi.

http://www.hacibayramiveli.com - Hayatından Kısa Kısa