Bir kadın Peygamber aleyhisselÂmın yanına gelerek:

— Ey Allah'ın Resulu, evlenmek icin kendimi size takdim etmeye geldim, dedi.

Bunun uzerine Peygamber aleyhisselÂm ona bakıp başını eğdi, sonra yine başını sallayıp sustu. Kadın bu teklifinden bir netice alamadığını gorunce oturdu. Bu durum uzerine Peygamber aleyhisselÂmın sahabilerinden biri kalkarak dedi ki:

— Ey Allah'ın Resulu, bu kadınla evlenmek istemiyorsanız, onu benimle evlendir.

Peygamber aleyhisselÂm:

— Yanında bir şey var mı? diye sordu. Sahabî:

— Allah'a yemin ederim ki, bir şeyim yok, diye cevap verdi. Resulullah aleyhisselÂm:

— Evine git de bak, belki orada bir şey bulursun, dedi. Adam, evine gitti, bir sure sonra donduğunde dedi ki:

Allah'a yemin ederim, y Resulullah, bulamadım. Peygamber aleyhisselÂm:

— Bak, demirden bile olsa, belki bir yuzuk bulursun, dedi, Sahabî tekrar gitti, sonra dondu ve:

— Vallahi y Resulallah, bir demir yuzuk bile bulamadım, fakat işte uzun bir entarim var, bunun yarısını ona vereyim, dedi. Bunun uzerine Resulullah aleyhisselÂm:

— Bu uzun elbise ile ne yaparsın, sen giysen o giyemez, o giyse sen elbisesiz kalırsın, buyurdu. Bunun uzerine sahabî oturuverdi. Uzun bir muddet boyle oturakaldıktan sonra kalktı. Peygamber aleyhisselÂm adamın gittiğini gorunce, cağırmalarını emir buyurdu. Sahabîler adamı cağırdılar. Adam geri gelince Resulullah aleyhisselÂm:

— Kur'Ân'dan ezbere bir şey okumasını biliyor musun? diye sordu. Adam:

— Evet, filan ve filan sûreleri biliyorum, diye bildiklerini saydı. Peygamber aleyhisselÂm:

— Bunları ezbere okuyabilir misin? dedi. Adam:

— Evet okurum diye cevap verdi. Resulullah aleyhisselÂm da:

— Haydi git, bildiğin Kur'Ân karşılığında, o bildiğin Kur'Ân'ı o kadına oğretmen karşılığında onu seninle evlendiririm, buyurdu.

(Buharı, Muslim, Ebû Davud, Tirmizî, Nesei)