GEYİKLİ BABA
Turkmen Dervişi, 13. yy. sonları ile 14 yy. başlarında yaşamıştır. Osmanlı devletinin kuruluş yıllarında savaşlara katıldığı, başarılar gosterdiği soylenir. Bursa’nın alınıp Osmanlı devletinin başkenti yapıldığı yıllarda epey yaşlı olan Ğeyikli Baba kendini tasavvufa verdi. Uludağ ormanlarına yerleşerek geyikler arasında yaşadı. Kerametler gosterdiğine inanılır.
Geyikli Baba kulliyesi; Bursa yakınında, şehre 40 km uzaklıkta bulunan Baba Sultan kariyesine sonradan Hamam ve Turbe eklenerek meydana getirilen Kulliye. Bursa’nın alınışı sırasında Orhan Gazi’nini yanında savaşmış olan Germiyanoğullarından Geyikli Baba, savaştan sonra Baba Sultan Kariyesine cekilmişti. Burada birbirine bitişik Kulliye ve turbe ile bunlardan biraz ayrı olan Hamam, Orhan Gazi tarafından yaptırıldı. Yapıların butunune Geyikli Baba’nın adı verildi.
Kulliye iki bolumden meydana gelmiş. Turbeye bitişik olan bolumun uzerini ucgenlerden meydana gelen bir kasnağa oturan kubbe orter. Bu bolume tuğla ve taş sıralarıyla yapılmış uzeri capraz tonozlarla ortulmuş bir revaktan girilir. Kulliyenin uzeri catılı basık tavanlı ikinci bolumunun 19 yy. sonlarında yapıldığı sanılmaktadır. Bu bolumun ayrı bir mihrabı ile ayrı bir gerişi vardır. Kulliye’nin onunde cevresi 12 metreden ic boşluğu 4.80 metre olan buyuk bir cınar yukselir halk arasında bu cınara da Geyikli Baba cınarı denir.
__________________