Prof.Dr. Saffet Solak anlatıyor :

Amerika'da master yaptığım yıllarda,calıştığım universitenin yemek salonu acık bufe şeklindeydi.Herkes dilediği yemekten istediği kadar alabiliyordu.yemekhanenin kapısında "Take what you need.Eat what you take" (Yiyeceğin kadar al, aldığını da ye) diye yazmakta idi.
Bir gun aynı masada yemek yediğimiz Cinli bir arkadaşı,tabağında kalan son pirinc tanesini almaya calışırken gorunce dayanamadım ;denemek icin dedim ki :
"Bir pirinc tanesi icin neden bu kadar uğraşıyorsun?Bırak tabakta kalsın."Cinli arkadaşın verdiği cevap cok duşundurucuydu:
"Her Cinli bir pirinc tanesi israf etse,Cin nufusu ile carp bakalım,kac ton pirinc yapar?Biz kalabalık bir ulkeyiz,israf etme luksumuz yoktur." dedi.
Yine denemek icin dedim ki :
"Şu anda Cin'de değil Amerika'dasın.Tabağında bırakacağın pirinc tanesi Cin'i değil,Amerika'yı zarara uğratacaktır".Bu sozlerim karşısında guldu ve şoyle dedi :
"Yaşadığım ulke olan Amerika'yı bu şekilde zarara uğratmak onurlu bir davranış olmaz."
Cinli arkadaşı bu onurlu davranışından dolayı tebrik ettim ve duşuncesini paylaştığımı soyledim. İslam dininin bu konudaki, "Yiyiniz iciniz, fakat israf etmeyiniz. Cunku Allah israf edenleri sevmez" buyruğunu acıkladım.
Cok hoşuna gitti.Tam o sırada ,Urdunlu Musluman bir arkadaş tabağındaki yemek artıklarını cop sepetine boşalttı.Bunu goren Cinli arkadaş Urdunlu'yu gostererek :
"O Musluman değil mi? dedi.

O kadar uzuldum ki ,ne diyeceğimi bilemedim.