Peygamber Efendimiz'in (asm) latifesi insanlara huzur vericiydi, mutluluk vericiydi, gonlu hoş tutucuydu. O (asm) hicbir zaman latifeyle de olsa insanları gucendirmezdi, kırmazdı, kucumsemezdi, kucuk duşurmezdi. Latifesiyle kimseye zarar verdiği gorulmemiştir. O (asm) latife yaparken insanları hem sevindiriyordu, hem de eğitiyordu ve oğretiyordu. Onun (asm) latifesi iltifattan ibaretti. Onun (asm) latifesine muhatap olan herkes kendisine değer verildiğini hisseder ve bundan buyuk bir kıvanc ve haz duyardı.
İşte bazı ornekler:
* Abdullah bin Haris bin Cez (ra) anlatıyor: Resûlullah'tan (asm) tebessumu daha cok bir kimse gormedim.
* Enes bin Malik (ra) anlatıyor: Bir gun adamın biri Peygamber Efendimiz'e (asm) gelerek ondan bir binit istedi. Peygamber Efendimiz de (asm)
"Peki, tamam. Sana bir deve yavrusu vereceğiz" diye takıldı. Adam:
"Ben senden binit istiyorum. Deve yavrusunu ne yapayım?" dedi.
Resul-i Ekrem (asm) de gulerek:
"Deve yavrusu olmayan hicbir deve var mı?Her deve iki devenin yavrusu değil mi?" buyurdu.
* Enes (ra) anlatır: Peygamber Efendimiz (asm) beni, "Ey iki kulaklı adam!" diye cağırırdı.
* Hasan radıyallahu anh bildirmiştir: Bir gun bir yaşlı kadın Peygamber Efendimiz'e (asm) gelerek:
�Ya Resulallah! Cennete girmem icin bana dua et dedi.
Peygamber Efendimiz (asm):
"Yaşlı kadınlar Cennet'e giremezler!" diye takıldı.
Kadın ağlamaya başlayınca, Peygamber Efendimiz (asm):
"Cennet'e yaşlı olarak giremeyeceksin demek istedim. Allah sizin icin, "Biz onları yepyeni bir yaratılışla yarattık da, eşlerine sevgi ile duşkun hep aynı yaşta genc kızlar yaptık! buyurmuştur" dedi.
* Enes (ra) anlatıyor: Kırda oturanlardan Zahir adında bir adam vardı. Cirkin yuzluydu. Fakat Peygamber Efendimiz (asm) onu cok severdi. Onunla hediyeleşirdi.
Bir gun Zahir pazarda eşya satarken, Peygamber Efendimiz (asm) sessizce yaklaşıp sırtından onu sımsıkı kucakladı. Zahir, Peygamber Efendimizi (asm) gormuyordu. Once, Sen kimsin? Beni bırak! diye bağıran Zahir, kendisini kucaklayanın Peygamber Efendimiz (asm) olduğunu anlayınca, ondan ayrılmak istemeyerek, sırtını onun goğsune bastırdıkca bastırdı.
Peygamber Efendimiz (asm) de:
"Bu koleyi satıyorum! Alan yok mu?" diye takıldı.
Zahir:
"Beni satarsan hic de kazanclı cıkmazsın! Cunku değerim cok duşuktur!" dedi.
Peygamber Efendimiz (asm) ise:
"Fakat Allah katında senin değerin cok yuksektir! buyurdu.