Rasul-i Ekrem s.a.v.'in Mekke'yi fethettiği gun, İslÂm duşmanı Ebu Cehl'in idam fermanı verilmiş oğlu İkrime, olum korkusuyla kacıp Yemen tarafına gitmişti. Onun eşi Ummu Hakîm ise musluman olmuş ve İkrime'nin bağışlanmasını Rasulullah'tan istirham etmişti.
Allah Rasulu s.a.v., İkrime icin guvenlik garantisi verince, hanımı Ummu Hakim onu aramaya cıktı. TihÂme sahillerinde deniz yolculuğu sırası musluman bir kaptanla goruşmekte olan İkrime'yi buldu. Kaptan ona diyor ki:
- LÂ ilÂhe illallah Muhammeden Rasulullah de, canını kurtarıver!
İkrime şu karşılığı veriyordu:
- Ben de zaten bunu icin kacıyorum...
O sırada İkrime'nin karısı ortaya cıkarak şu haberi verdi:
- Ben insanların en iyisi ve en hayırlısının yanından geliyorum. Onunla konuştum, o sana eman verdi, seni guvenceye aldı. Gel gidelim, kendine kıyma!
Beraber yola cıktılar. Bir konaklama yerinde İkrime, eşiyle birlikte olmak istedi. Kadın onu şiddetle reddetti:
- Olmaz! Ben muslumanım sen ise kÂfirsin, deyince İkrime:
- Doğrusu, seni benden uzaklaştıran şey, gercekten onemli olmalı, dedi.
İkrime Mekke'ye yaklaşınca, Rasulullah ashabına şoyle dedi:
- Ebu Cehl'in oğlu İkrime, mumin ve muhacir olarak size geliyor. Sakın babasına sovmeyiniz. Cunku oluye sovmek ona ulaşmaz, diriye zarar verir.
Rasul-i Ekrem s.a.v. İkrime'yi gorunce sevincle onu karşıladı. İkrime sordu:
- Ey Muhammed! Sen beni neye davet ediyorsun?
- Allah'tan başka ilÂh olmadığına, benim O'nun kulu ve Rasulu olduğuma inanmaya, namaz kılmaya ve zekÂt vermeye... davet ediyorum.
- Vallahi sen sadece hakka davet ediyor, iyi ve guzeli emrediyorsun. Sen peygamber olmadan once de bizim en doğrumuz ve en iyimizdin.
İkrime bu konuşmadan sonra Allah Rasulu s.a.v.'in elinden tuttu, Kelime-i ŞehÂdet soyleyip musluman oldu.
Kaynak: Biriz.biz
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İdamdan İslam'a