Hazret-i Omerin (ra) zemÂn-ı şerîflerinde, ŞÃ‚m şehri civÂrında, bir kal'ayı muhÂsara etdiler. Allahu teÂlÂnın hikmeti oğle vakti yaklaşdı. Feth muyesser olmadı. Hazret-i Omer gadaba gelip, islÂm askerinin hepsini huzûruna cağırıp,
-Bu Âna kadar kal'anın feth olunamamasının sebebi nedir. KÂfirler kimlerdir ki, islÂm askerine karşı koyarlar. Aranızda zÂhiren bir hat sÂdır olmuş kimse olmasa, bu kadar dayanamazdı, diye şiddetli azarladı.
EshÂb-ı tÂhire varıp, herbirisi tevbe ve istigfÂr ile meşgûl oldular. O esnÂda EshÂb-ı guzînden birisi ağlıyarak, hazret-i Omerin (r.a) huzûrlarına gelip, dedi ki,
-YÂ Emîr-el-mu'minîn, bu gece teheccude kalkdığım vakt, karanlık olduğundan, misvÂkımı arayıp, bulamadım. MisvÂksız nemÂz kıldım. Var ise benim hatÂmdandır.
Hazret-i Omer (r.a) buyurdu ki,
-Tevbe ve istigfÂra devÂm eyle. Bir sÂat gecmeden kal'a feth oldu.
Şimdi, ey mu'min kardeşlerim.
İslÂm askerine lÂzım olan budur ki, doğru yoldan dışarı bir adım atmazlar. Boylece, vardıkları yerlerde yuz aklıklar edip, fethler muyesser olur. Yoksa cevr ve zulm ne dunyÂya ve ne Âhırete yarar. ZÂlimler dunyÂda ve Âhıretde perîşÃ‚nlıkdan kurtulamazlar. Hatt nice mu'teber kitÂblarda meşÃ‚yıh-ı ızÂm rivÂyet buyurmuşlardır: Bir asker zulm uzerine olsa, Allahu tebÂreke ve teÂlÂ, muhÂrebe safında, duşmanla karşılaşınca, o zÂlim askerin kalbine vehm ve korku verip, duşmÂn uzerine galebe etmeden firÂr eder. Ceng etmeğe asl iktidÂrı olmaz. Ba'zı meşÃ‚yıh rivÂyet etmişdir ki, zulm muhÂrebe mahallinde, bir kerîh şekle girip, hemen muhÂrebeye başlanınca, zÂlimlerin gozlerine korkulu gorunup, savaşmağa mecÂlleri kalmayıp, firÂra başlarlar. Allahu teÂl Âlimdir. Boyle hÂller cok olmuş, tecrîbe olunmuşdur. Allahu teÂl nefslerimizin şerrinden, cirkin işleri yapmakdan hepimizi muhÂfaza buyursun.
Kaynak: Menakıb-i Cihar Yar-i Guzin
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Misvaksız Namaz