Sufyan-ı Sevrî Hazretleri şoyle hikÂye eder:

Bir gun yolda giderken, bir kimse bana yoldaş oldu. Namazda, yeme ve icmede hic bir şekilde bize karışmadı. Dedim ki:

— Ey kişi! Neden bizden uzak durup karışmıyorsun? O kimse:

— Ben nasrÂnîyim, dedi. «Adın nedir?» diye sordum. «Abdu'l-Mesîh» diye cevap verdi. «Nereye gidiyorsun?» dedim. NasrÂnî:

— Gordum ki her yıl bir cok kimse bu yola gidiyor. Bu yıl ben de onlara arkadaş olayım, bakalım nereye gittiklerini bir oğreneyim dedim, diye anlattı.

Uc gun gittikten sonra hıristiyanın yemeği kalmayıp, takatsıs duştu ve bana gelerek:

— Ya Sufyan! İbadet ettiğin Rabbin yanında hic kadrin var mıdır?

— Nicin olmasın?

— O halde Rabbinden dile bize yemek gondersin;

— Sen bu hususta benimle musavisin. Benden dilediğini Rabbim'den sen dile.

Bunun uzerine nasrÂnî, yuzunu yere koyup dua edince, gÂibden bi tabak ile yemek geldi.

Sufyan-ı Sevrî Hazretleri şoyle devam eder:

__ Bu vaziyet karşısında benzim sarardı, halim değişti ve duşundum ki, acaba nasrÂnî bu mertebeye nasıl kaadir oldu. NasrÂnî secdeden başını kaldırınca, benim halimin değiştiğini anladı ve:

__ Ey sufyan! Uzulme ve dua et, bu senin sebebin iledir. Zira duamda şoyle dedim:

— Eğer bu kişinin dini hak ise, ibadet ettiği Rabbi, bize yemek gondersin.

O nasrÂnî, iki sene gozden kayboldu. Nihayet biz, KÂbe-i Şerif vasıl olduk. Orada nasrÂnî'yi muslumanlar ile tavaf ederken tekrar gordum. Ve: «Ey Abdu'l-Mesîh! Beytullah'a nasıl girdin?» dedim. Bunun uzerine nasrÂnî'nin iki gozleri yaş ile dolarak şoyle dedi:

— Ya Sufyan! Bana artık «Abdu'l-Mesîh» deme. Ben bundan sonra, Mesih'in de Rabbi olan Hz. Allah'ın kuluyum.

Sana Hakkın iyaneti nasıl oldu? diye sorunca da şoyle anlattı:

— Muslumanlar ile Arafat'ta tavaf ettim. Daha sonra onlar ile beraber KÂbe-i Şerifin icine girmeye niyetlenip ayağımı mubarek eşiğine koyduğum zaman, şoyle bir nida geldi: «Utanmaz mısın, Beytullah'a nasıl girersin? O beytin Rabbi sana dargındır.»

Fakat o anda her nasılsa rahmet ve inayet yetişip icim iman nuru ile doldu. Elhamdulillah, Hazreti Allah bana îslÂm Dini'ni muyesser kıldı ve musluman oldum.