Suclunun Savunması

Hz.Omer (r.a.) tayin ettiği valilerden biri, Cuma hutbesi esnasında Hz.Omer'i* oyle overki, bir Sahabi dayanamaz, kalkar, valiye mudahale edip, onu susturmaya calışır.
Namazdan sonra durum Hz.Omer'e iletilir. Halifenin emriyle valiye karşı gelen adam yakalanıp bir suclu gibi goturulur.
Suclu kabul edilen Sahabi, Hz.Omer'in huzuruna girince selam verir. Hz.Omer (r.a.), hiddetinden selama mukabelede bulunmaz. Onu azarlar. Bunun uzerine sahabi:
- Ya Omer! Ben bir suc işlediysem, sen iki suc işledin, diyince hiddeti birden kaybolan Hz.Omer (r.a.):
- Nedir benim o iki sucum?
- Allah'ın selamını verdim de cok hiddetlendiğin icin mukabelede bulunmadın. Vacibi terkettin. Bu bir. Sucluyu dinlemeden tek taraflı hukum verdin. Bu da iki.
Hatasını anlayan Hz.Omer (r.a.) olayı anlatmasını isteyince, Sahabi:
- Tayin ettiğin vali, hutbede seni oyle ovdu, oyle ovdu ki bu soz, cemaatin uzerinde sanki fazilet yonunden senin Hz. Ebubekir'den daha ustun olduğun izlenimini bıraktı. İşte bu yanlış duşunceyi zihinlerden silmek icin mudahale ettim. Halbuki sen fazilet yonunden Hz.Ebubekir'in yarısı kadarsın.
Hz.Omer (r.a.)
- Neden?
Sahabi:
- Orduya yardım ediniz ! emri-i peygamberi karşısında sen servetinin yarısını getirmiştin. Hz.Ebubekir ise servetinin tamamını getirmiş ve Ashabın gozlerini yaşartmıştı.
Bunun uzerine Hz.Omer (r.a.), o zattan ozur dileyip dua istedi ve onu serbest bıraktı. Boyle konuşan valiyi ise hemen gorevden azletti.