UTANMAK
Ma'ruf-u Kerhi'nin dayısı şehrin valisi idi. Birgun Ma'ruf-u Kerhi'nin cekilmiş bir yerde ekmek yediğini gorup yanına yaklaştı. Baktı ki, Ma'ruf Hazretlerinin yanında bir de kopek var. Beraber yiyorlar.
Ya Ma'ruf! Boyle yemek yemeye utanmıyor musun? Dedi. Ma'ruf Hazretleri:
Haklısın dayı, utanmak lazım. Ben de utandığım icin boyle yapıyorum, dedi. O anda bir kuş gelip Ma'ruf-u Kerhî Hazretlerinin onunde başını onune eğerek durdu. Ma'ruf'un Dayısı kuşun neden boyle yaptığını sordu. Ma'ruf Hazretleri:
Dayı sen utanmıyor musun? Dedin ya... İşte ben Allah'tan utandığım icin kuş da benden utanıyor ve başını gizliyor, buyurdu.
Dayısı bu sozleri Ma'ruf'tan duyunca kendisi ondan utanıp ozur diledi ve cekip gitti.
Cami Ve Kilise
Hazreti Fatih İstanbul'u fethettikten sonra, Avrupada futuhata devam ediyordu. Bir seferinde Sırbistan hududuna gelmiş ve Sırbistan'ın fethi artık an meselesi idi. Sırp Kralı Brankovic bir yanda Macaristan bir yanda da Turkler olduğu icin arada zor durumda kalmıştı. Her iki buyuk devletten birine sığınmak, ondan yardım istemek duşuncesiyle, her iki tarafa da elciler gonderdi.
"Sırbistan elinize gecer ve burayı fethederseniz nasıl muamele edeceksiniz?" diye fikirlerini oğrenmek istedi.
Sırplılar ortodoks mezhebine mensup olduklarından, katolik Macar Kralı Hunyad tarafından şu cevabı aldı:
- Eğer Sırbistan bizim elimize gecer ve biz oraları istil edersek, butun Sırplıları katolik edinceye kadar mucadele ederiz ve butun kiliseleri yıkar, yerlerine katolik kilisesi inşa ederiz...
Fatih Sultan Mehmet Hazretlerine giden elci şu cevapla donmuştu:
- Biz Sırbistan'ı alırsak, İslÂmiyetin Allah indinde tek din olduğunu ilÂn ederiz. Ve bu arada hic kimseyi, kendi dininden donmeye zorlamayız. İsteyen eski dininin icabı olan kiliseye gider, isteyen Allah indinde tek din olan İslÂmiyeti secer, dunya ve ahiret selÂmetine kavuşur.
Hayvana Yapılan İyiliğe Ucret
Ebu Hureyre (r.a.) Peygamberimizin (s.a.v.) şoyle buyurduğunu anlatır.
Bir yolcu, yoluna devam ederken, cok susamıştı. Bir kuyuya rastladı. İnip ondan su icti. Cıktığında bir baktı ki, cok susamış bir kopek dilini cıkarıp susuzluğunu toprak yiyerek gidermeye calışıyor.
Yolcu:
- Bu kopek de benim biraz once olduğum gibi cok susamış, der.
Kuyuya inerek ayakkabısına su doldururak kopeği su icirir. Allahu Teala'nın bu cok hoşuna gider, yaptığını muteber sayarak gunahlarını affeder.
Ashabı Kiram dediler ki:
- Ey Allah'ın resulu! Hayvanlara yaptığımız iyilikte bize ecir, ucrety var mıdır?
Resulullah (s.a.v.) buyurdu.
- Her canlı hayvana yapılan iyilikte, ecir, ucret vardır.
Akşama Kadar Yaşamak
Mekke...
Yaşlı bir adam ve genc bir delikanlı bir koşede oturup konuşmaktalar. Onlerinde iyi giyimli bir adam belirir. Genc olanın onune bir kese altın koyar.
Genc:
- Sağol, paraya ihtiyacım yok.
- Olsun, ben sana veriyorum, ister sen harca, ister fakirere ver.
Genc fazla ısrar etmez. Keseyi alır hemen hepsini ihtiyacı olduğunu bildiklerine dağıtır.
Yaşlı adam aynı akşam genci bir başkasından yardım isterken gorur ve sorar:
- Nicin o bir kese altından kendine ayırmadın?
Genc:
- Akşama kadar yaşayacağımı duşunemezdim.
ALLAH'ın Beratı
Rufaî tarikatına mensup muridlerden biri bir gun kendisine cok guvenerek cezbe halindeyken şoyle dua etti:
Ya Rabbi Cehennemden azat olduğuma dair bu aciz kuluna bir belge gonder.
Aradan cok gecmedi, gok yuzunden beyaz bir kÂğıt geldi. Alıp baktılar ki, kÂğıtta hicbir yazı yok. KÂğıdın geldiğini gorerek sevinen o murid, icinde bir yazı olmadığını gorunce cok uzuldu, mukedder bir vaziyette durumu şeyhine anlatmak uzere kÂğıdı Ahmed Rufai Hazretlerine goturdu.
Ahmet Rufaî Hazretleri kÂğıdı eline alıp bakınca kendinden gecti ve şukur secdesine vararak:
Ey bari Hûda, sana hamd u senalar olsun. Bu zayıf kulunun muridlerinden bir kimseye boyle bir berat gondermek şerefine eriştirdin, dedi.
Muridler:
Efendim dediler. Biz orada bir yazı gormuyoruz, siz ise bu şahsın cehennemden azat olduğunu nasıl anlıyorsunuz? Dediler. O:
Ey benim muridlerim ve sadık dostlarım, kudret eli siyah yazmaz, siz buradaki yazıyı goremiyorsunuz, bu kÂğıdın uzerindeki yazı nurdan kalemle yazılmıştır, buyurdu.