A.J., “Belleğimdekiler adeta bir film şeridi gibi gozumun onunden geciyor -hic durmadan ve kontrolsuzce...” diyor.

3 Ağustos 1986’da, saat 12.34’te, aşık olduğu genc adamın ona telefon ettiğini hatırlıyor. 12 Aralık 1988’de Murphy Brown televizyon dizisinde neler olduğunu hatırlıyor.

Beverly Hills Oteli’nde babasıyla 28 Mart 1992’de oğle yemeği yediğini hatırlıyor. Dunyada yaşanan olayları, markete gittiği zamanları, hava durumunu ve duygularını hatırlıyor. Neredeyse yaşadığı her şey gunu gunune aklında. Ona “hatırlamıyorum” dedirtmek hic de kolay değil.

Gectiğimiz yıllarda olağanustu iyi belleklere sahip bir avuc insanla karşılaşıldı. Bunlar arasında yer alan -56 yaşında- Yağmur Adam filmine de esin kaynağı olan Kim Peek’in yaklaşık 12.000 kitabı ezberlediği soyleniyor (bir sayfayı 8-10 saniyede okuyor).

Rus noropsikolog Alexander Luria’nın uzerinde 30 yıl boyunca araştırma yaptığı Rus gazeteci “S”, inanılmaz sayıda sozcuk ve sayı dizisini, anlamsız hece dizilerini ilk duyduğu gunden yıllarca sonra bile hatırlayabiliyor.

Ama A.J.’nin eşi benzeri yok. Onun sıradışı belleği gercekleri ve sayıları değil, kendi yaşamıyla ilgili şeyleri hatırlamak konusunda guclu. Aslında, yaşamıyla ilgili ayrıntıları hatırlama yeteneği oylesine guclu ve bunun temeli o kadar az biliniyor ki, Kaliforniya Universitesi’nde (Irvine, ABD) yedi yıldır A.J. uzerinde araştırma yapan sinirbilimci James McGaugh, Elizabeth Parker ve Larry Cahill, onun durumunu tanımlayabilmek icin yeni bir tıbbi terim kullanmak zorunda kaldılar: Hipertimestik sendrom...

__________________