MevlÂn CÂmî'nin talebelerinden biri anlattı: "Bir gun hocamın mubÂrek cemÂlini ve tatlı sohbetini arzulayarak huzûruna gitmek icin yola koyuldum. Yolda giderken, karşıma fevkalÂde guzel bir kadın cıktı. İkinci def gormemek icin gozumu başka tarafa cevirdim. Fakat elimde olmayarak başımı cevirip bir daha bakmak istedim. O anda yanımdan gecmekte olan odun taşıyan hamalın bir odunu gozume carptı. Oyle acıdı ki, sanki gozume ok saplanmıştı. Gozumden kan akmaya başladı. Yabancı kadına bakmanın cezÂsını hemen gormuştum. Kan durduktan sonra hocamın bulunduğu mescide gittim. Yanındaki kimselere nasihat ediyordu. Bir kenara oturup dinlemeye başladım. Hocamın bir ara sohbetin mevzûsunu değiştirerek; "Birisi yolda gelirken, yanından gecmekte olan bir guzele bakmış. O anda bir el peyd olup, o kimsenin gozune bir tokat vurmuş. Bu tokatın dehşetinden goz yaşları dinmemiş ve gozunden kan akıtmış. Hafiften bir nid gelip; "Bir kere harama bakmaya bir dokunmak kÂfidir. Eğer sen bakmaya devÂm edersen, biz de dokunmamızı arttırırız." buyurmuş." Hocam bunu anlattıktan sonra, benden tarafa bakarak; "İnsan harama bakmaktan gozu korumalıdır ki, ona el uzatmasınlar." buyurdu."
Birisi, Cuneyd-i BağdÂdî'ye; "Gozumu yabancı kadınlara bakmaktan nasıl koruyabilirim?" diye sordu. Cuneyd-i BağdÂdî; "Yabancı kadını gorduğun zaman, Allahu teÂlÂnın seni, senin o kadını gormenden daha iyi gorduğunu hatırla." buyurdu.
Kadınlara da erkeklere de luzumsuz veya şehvetle bakmak gunahtır. Âyet-i kerimede mealen buyuruldu ki:
(Ey Resulum, muminlere soyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramlardan korusunlar! İmanı olan kadınlara da soyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramdan korusunlar!) [Nur 30]
Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Erkeğin kadına, kadının da erkeğe [şehvetle] bakması haramdır.) [Taberani]
(Yabancı kadına şehvetle bakanın gozleri ateşle doldurulup, Cehenneme atılır, onunla toka edenin kolları ensesinden bağlanıp, Cehenneme sokulur, luzumsuz ve şehvetle konuşan, her kelimesi icin, bin yıl Cehennemde kalır.) [R.Nasıhin]
Bir erkeğin bir kadınla tokalaşması, zaruretsiz konuşması, gorunmeyen bir yerde yalnız kalmaları haramdır. Peygamber efendimiz bile hicbir kadınla tokalaşmamıştır. Bir hadis-i şerifte buyuruyor ki:
(Elbette ben kadınlarla tokalaşmam.) [Nesai, İbni Mace, Taberani]
Hazret-i Âişe validemiz de buyurdu ki:
(Resulullah, kendisine helal olan kadınlardan başka, hicbir kadınla tokalaşmadı.) [Buhari, Muslim]
Kur'an-ı kerimde mealen, (Fuhşun acığına da, gizlisine de yaklaşmayın) buyuruluyor. (Enam 151)
Buradaki yaklaşmayın demek, zinaya goturecek sebeplerden, hareket ve işlerden sakının, yabancı kadınları duşunmeyin, onlarla konuşmayın, onların seslerini dinlemeyin, onlara bakmayın demektir. Yabancı kadınlara bakmak gozu zayıflatır, kalbi karartır. Peygamber efendimiz de, "goz zinası" hakkında buyuruyor ki:
(Yabancı kadına şehvetle bakmak goz zinasıdır, onu tutmak el zinasıdır, ona gitmek ise ayakların zinasıdır.) [R.Nasıhin]
(Bir yabancı kadın gorup de, Allah’tan korkarak, başını ondan cevirene, Allahu teÂlÂ, ibadetlerin tadını duyurur.) [Ebu Davud, İ.Ahmed, Hakim]
Hicab [tesettur = ortunme] Âyeti gelmeden once, kadınlar ortunmezler, Resulullaha gelip, bilmediklerini sorup oğrenirlerdi. Resulullah efendimiz birinin evine gitse, kadınlar da gelir, oturur, dinler, istifade ederlerdi. Beydavi’de ve Buhari’nin tefsir kısmında bildirildiği gibi, hicretten uc yıl sonra, Ahzab ve beş yıl sonra Nur surelerindeki hicab Âyetleri gelip, kadınların yabancı erkekler yanında, oturmaları, bunlarla konuşmaları yasak edildi. Bundan sonra, Resulullah efendimiz, kadınların bilmediklerini, mubarek hanımlarından sormalarını emreyledi.
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Yabancı kadını gorunce, yuzunuzu ondan ayırın! Ansızın gormek gunah olmaz ise de, tekrar bakmak gunah olur.) [Ebu Davud, Darimi]
(Buluğa eren kız, yuz ve elinden başka yerini namahreme gosteremez.) [Ebu Davud]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Yabancı kadına bakmak