Balıkesir'de yaşayan 72 yaşındaki İskender Gunduz 40 yıl once ailevi sebeplerden dolayı cıktığı dağdan bir daha inmedi. Şehirde ve koyde yaşamayı reddeden İskender Gunduz, gelen davetleri de geri ceviriyor

Balıkesir’de yaşayan 72 yaşındaki İskender Gunduz tam 40 senedir mağarada yaşamını surduruyor. Hayatının bir kısmını Bruksel'de geciren ve 2 yabancı dil bilen Gunduz, 40 yıl once ailevi sebeplerden dolayı cıktığı dağdan bir daha inmedi.

40 yıllık dağ yaşamının 30 yılını 200 metre derinliğindeki mağarada gecirdiğini soyleyen İskender Gunduz, son 10 yılda da mağaranın gocmesi neticesinde kendi elleriyle yaptığı kovukta yaşamını surduruyor.

Şehir ve koyde yaşamayı reddeden ve gelen davetleri de geri ceviren İskender Gunduz, dağda yaşamanın şehirde yaşamaktan daha kolay olduğunu soyluyor.

İSKENDER GUNDUZ EFSANESİ

Akyar kırsal mahallesinin cevre koylerinde İskender Gunduz esrarını koruyor. Gecmişi ile ilgili hicbir bilgi vermeyen İskender Gunduz icin cevrede yaşayan koyluler değişik rivayetlerde bulunuyorlar. Civar koylerde yaşayan vatandaşlar İskender Gunduz’un İzmir Karşıyaka Koleji’nden mezun olduğunu, universitede İngilizce ve Fransızca bolumunu bitirdiğini ve 2 yabancı dil konuştuğunu ileri suruyorlar. Gecmişiyle ilgili vatandaşlar ayrıca İskender Gunduz’un uzun yıllar Belcika’da babası, eşi ve iki cocuğuyla birlikte yaşadığını, annesinin olumunden kendisini sorumlu tutarak koyundeki dağa yerleştiğini belirtiyorlar.

40 yıldır dağda bir mağarada yaşamını surduren İskender Gunduz ise İHA’ya yaptığı acıklamada, “Benim adım İskender Gunduz. 70’i gecen yaşım var. Ben hep dağdayım; 40 seneden beri dağdayım. Tabiat kişiyi biyolojik bakımdan yoğurur. Madem ki tabiata uyduk, tabiatta kalıyorum ben. Dağda yaşamak zor olmuyor. Niye zor olsun ki alıştık artık. Kış da boyle, yaz da boyle, uşenecek durum yok. Neden bu hayatı sectiğim mevzuya girmez, kişinin hayatı hurdur. Nasıl alıştıysan tabiatı budur. Beni bu hayata iten bir şey yok, ben 35 seneden beri dağdayım. Ne bileyim insan dağa nasıl cıkar, nasıl kalır bilmem. O gunku bunalım, bugunku bunalım değildi. 35 sene gecmiş aradan. O gun evlenen cocuğun bugun 35 yaşında cocuğu var demektir, doğru mu? Bunalım yok. Tabiatta bunalım olmaz, imkan yok. Burayı calışarak ben yaptım. Yukarıda yeraltı vardı, maden ocağı. 200 metre derinlikte alırdım ben, buradan 500-600 metre ileride. Coktu kapandı orası. Orada 30 seneye yakın kaldım. Yeraltı adamı bunaltır, dışarıya benzemez. Burayı ben kendim kurdum. Burası alıştırdı beni kendisine. Başka bir şey yok. Maden ocağında 200 metre yerin altındaydım ben burası gibi değildi. Yani burası sonuc. Buraya gelenim gidenim var. Bana burada neden kalıyorsun demezler. Cunku onların evlerine girdim ben, bir miktar kaldığım oldu. Bana sağlık vermiyor. Yani beton evlerde bana yatış, kalkış, hayat hakkı yok. Burada ben rahatım. Geceleri soğuk olmuyor, kar, kışta da soğuk olmuyor. Tabiat bedeninin sıcaklığını bozmazsa bir şey olmaz. Bozarsa hasta olursun” dedi.

"ŞEKER GELSİN CAY YAPACAĞIZ"

Kendisini ziyaret eden koylulerden sadece şeker istediğini de belirten İskender Gunduz, “Sizden sadece şeker istiyorum. Başka canınızın sağlığı. Bir de pantolon getirirseniz o da işe yarar. Bir de 44 numara cizme. Ben cok okurum. Gozlerimi bozar, ben gozluk kullanmıyorum. Ne yapalım kader, kader bize denk geldi. Bakalım gelecekte ne olacak? Belli olur mu? Şeker gelecek, cay yapacağız. Uğurlar ola” ifadelerini kullandı.

Koyde mağarada yaşamını surduren İskender Gunduz’u sık sık ziyaret ederek yaşadığı Mecidiye koyunden ihtiyaclarını karşılayan Halil Burunsuzoğlu da İskender Gunduz ile ilgili, “Biz İskender Ağabeyi cocukluğumuzdan beri tanırız. Bizim koyumuze gelip gider, kimseye bir zararı olmamıştır. 1946 doğumlu Balıkesir Bigadic Akyar koyundendir. Daha once yaşadığı mağara bundan 500 metre ilerideydi. Orası eski bir maden ocağı gocmuştur. Beş yıldan beri de burada yaşamaktadır. Cevreyle uyum sağlamıştır, kısacası insanlardan uzaktır. Niye boyle bir hayat sectiğini kimileri bilir, kimileri bilmez, biz de pek detaylı araştırmayız. Artık kendisinin kararı, kendisinin secimi. Biz elimizden geldiği kadar ona yardımcı olmaya calışıyoruz. Giyimde, yemede, icmede hayatta kalmasını sağlamaya calışıyoruz. Biz cevre koydeniz. Ama surekli kendisini koylumuz gibi biliriz, severiz, sayarız, ağabeyimizdir. Elimizden geldiği kadar yardım ederiz” diye konuştu.

İnternethaber