--------------------------------------------------------------------------------
Sahmaran efsanesini cogunuzun bildigini umarak kisadan anaannemin eve giren bir yilani kelimelerle nasil durdurdugunu anlatmak istiyorum.
1958 senesi bir gece annem tek odali evlerinde aksam ustu uyurken bir tislama sesi duyup uyaniyor.onceleri neyin ne oldugunu anlayamiyan annem mutfaga gidip bir bardak su ictikten sonra.salona tekrar uyumaya gidiyor.ve salonun ortasinda halinin ustunde simsiyah bir yilan goruyor.ve cigligi basiyor.cigligin ustune anaannem hemen annemin yanina geliyor ve oda yilani goruyor.
annemin anlattigi kadariyla yilan cok hizli ve agresifmis.annem yilandan korunmak icin koltugun uzerine cikiyor.ama anannem oldugu yerde kalmis ve yilana bakiyormus sinirli gozlerle.yavas adimlarla yilana dogru yaklasmaya baslamis.annem korkudan anaanneme dur bile diyememis.anaannemle yilan arasinda artik 1 metreden az bir bosluk kalmis.ve sesli sekilde 3 defa:
sahmaranin basi icin dur demis.
o hizli agresif yilan aninda buz kesmis sanki.oldugu yerde durmus ve hic kimildamamis.anaannem ustunden gecerken bile kafasini bile kaldirmamis.o esnada dayim gelmis yilani gordugu gibi kuyrugundan tutup boslukda kirbac sallar gibi 2 defa sallamis ve duvara vurmus.annem anaanneme sormus bu kelimelerin yilani nasil ve neden durdurdugunu.
anaannem sahmarani anlatmis anneme.ve eski insanlarin dediklerini.
eski insanlar yilanlari durduran yada saldirtmayan sozleri yillarca birbirlerine anlatmislar ama 1, 2 kisi disinda uygulayan olmamis.bundan dolayi bu sozler bi rivayet olarak kalmis taki anaanneminde rivayet saydigi gibi, o ana kadar.
PC:Bir komsumuz anlattı etkılendım bende sizinle paylasayım dedim...
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Rivayetin gercege donustugu sene (1958)