Bugun İstanbul'da oturup da bu şehrin Laleli diye bir semti bulunduğunu bilmeyen yoktur Burada yine bu isimle anılan bir de tarihi cami vardır Bu semt ve cami hakkında ilginc bir hikaye anlatılmaktadır:
Laleli Camiini Sultan III Mustafa (Padişahlığı 1757-74 yılları arasıdır) yaptırmıştır Sultan Mustafa bu camii yaptırırken cevrede Laleli Baba namında bir din buyuğunun yaşadığını, gercek bir murşit olduğunu, hikmetli sozler soylediğini oğrendi İcinde bu zatla goruşmek, soz ve sohbetinden yararlanmak arzusu doğdu Cami inşatını denetlemeye geldiği bir gun Laleli Baba ile goruşmek istediğini bildirdi Laleli Baba'ya hemen padişahın kendisini ziyaret etmek istediği haberi ulaştırıldı, o da buyur etti Padişah Laleli Baba'nın sohbetinden gercekten memnun kaldı İcinde La leli Baba ile daha sık goruşme arzusu uyandı Ayrılacağı sırada bu din ulusuna bir soru sordu:
- Efendi Hazretleri, bu dunyada en guzel şey nedir acaba?
Laleli Baba cevap verdi:
- Bu dunyada en değerli şey yiyip ictikten sonra sıkıntısız bicimde def-i hacet (buyuk abdest)ini yapabilmektir
Hukumdar bu cevaptan pek hoşnut olmadı Başından beri buyuleyici konuşmalarıyla herkesi etkileyen bir zata bu cevabı pek yakıştıramadı Hatta bu cevabı biraz kaba bile buldu Bundan sonra birşey konuşulmadı, hukumdar maiyetiyle beraber saraya dondu Fakat bu ziyaretin ertesi gunu şiddetli bir kabızlığa yakalandı Bir turlu icini boşaltamıyordu Sarayın butun ilgilileri ve hekimbaşı seferber oldular, bilinen butun ilac ve yontemleri uyguladılar, fayda etmedi Padişah kıvranıyordu Nihayet birinin aklına geldi Laleli Baba'ya haber verilse, onun himmetiyle hukumdar bu dertten kurtulamaz mıydı? Zaten başka denenmedik yol kalmamıştı Padişaha danışıldı O
da "Ne gerekiyorsa yapılsın" dedi Hemen Laleli Baba'ya gidildi Ve saraya getirildi Hukumdar doğum sancısı cekiyor gibi kıvranıyordu Laleli Baba'ya yalvardı: "Aman bana yardım et!" Laleli Baba, "O kadar kolay değil, karşılık olarak ne vereceksiniz?" dedi "Senin bolgende yaptırdığım o camii sana hibe edeceğim" "Yetmez" dedi Laleli
Baba Sultan Mustafa daha bir cok şeyler ekledi, Laleli Hazretleri bir turlu tamam, yeter, demiyordu En sounda ağzındaki baklayı cıkardı: "Ben senin icin dua ederim, Allah dilerse bu dertten kurtulursun ama, karşılığında saltanatı (padişahlığı-hukumdarlığı) isterim" Padişah kem kum etti ama caresi yoktu "Tamam" dedi "O da senin olsun" Laleli Baba dua etti, sırtını sıvazladı, "Haydi git Allah'ın izniyle kurtulacaksın" dedi ve gercekten kurtuldu Kurtuldu ama saltanat da elden gitmişti Şifa bulmanın sevincini, saltanatın elden cıkmış olmasının uzuntusu golgeliyordu Laleli Baba sultanın haline baktı baktı da dedi ki: "Bir saltanat ki bir defi hacete değişiliyor, oylesine ucuz bir saltanat bize gerek değil, al yine senin olsun"
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Elhamdulillah Muslumaniz (İSlam Timi)