Cemaleddin Halveti Hazretleri Beyazıd Camiinde vaaz ederken, cemaatin arasından yaşlı bir adam kalkıp, "Şeyh efendi" demiş.

-"Boylesine mumtaz bir cemaate katılmak arzusuyla cok uzun bir yoldan buraya geldim. Lakin etraf cok kalabalıktı, ben o kargaşa icinde merkebimi kaybettim. Ozelliklerini tarif etsem, acaba lutfedip cemaate boyle bir eşek gorup gormediklerini sora bilirmisiniz?" Adamın bu ricası uzerine, Şeyh Efendi cemaate demişki:

- Ey cemaat! İcinizde aşk nedir bilmeyen ve omrunde hicbirşeye aşık olmayan kimse varmı?

Cemaatten biri kalkmış, "Ya Şeyh! Ben oyle aşk maşk nedir bilmem. Şimdiye kadar da kimseye aşık falan olmuş değilim" demiş. Bu sırada iki kişi daha elini kaldırıp onlarda aşk nedir bilmediklerini, hic aşık olmadıklarını soylemişler.

Cemaleddin Halveti hazretleri once tebessum etmiş, sonra merkebini kaybettiğini soyleyen yaşlı adama donup, "Bana bir eşeğini kaybettiğini soylemiştin " demiş.

- "Halbuki bak ben sana uc tane eşek buldum. Aralarında ki tek fark, senin ki dort ayaklıydı, bunlar ise iki ayaklı."