Mısır'da 3 Bin Yıldır Bir Tabutta Kapalı Kalan Mumyanın Sırrını 3 Boyutlu Goruntu Ortaya Cıkardı.





UC BOYUT SIRRI COZDU
Philips tarafından geliştirilen ileri teknoloji urunu Brilliance iCT sayesinde, carpıcı 3 boyutlu goruntuler ile 3 bin yılı aşkın suredir tabutta kapalı kalan bir mumyanın sırları ortaya cıktı.
Uzmanların verdiği bilgiye gore 1989’da x ışınları ile tabutun icindeki mumyaya yonelik bir on calışma yapıldı.

Mısırlı Meresamun adı verilen Mumya, 1991’de beş saat suren ve bulanık goruntulerin elde edildiği tek kesitli bir tomografi sisteminde tarandı. Ancak bu goruntuler, Meresamun’un cenesinin ve bir parmağının kırık ve boğazında bir kitle olduğunu -muhtemelen guatr- ve gozlerinin uzerinde iki ufak oval taş bulunduğunu ortaya koydu. Olum nedeni kesin olarak bilinmemesine rağmen, uzmanların isteği uzerine 256 kesitli Philips Brilliance iCT tarayıcı ile yeniden yapılan tarama, mumyanın daha onceki taramaların gosterdiği gibi guatr olmadığını, boğazındakilerin dolgu malzemesi olduğunu ortaya koydu.
Şikago Universitesi, Radyoloji Profesoru Dr. Michael W. Vannier, “iCT tarayıcı cok karmaşık bir anatomiyi saniyeler icinde ayrıntılı bir şekilde analiz etme olanağı tanıyor. Mumyanın resimleri olağanustu; dişlerdeki aşınma izleri, mumyalama kesitinin bariz gorunumu, yaşına ilişkin kesin bulgular gibi daha once belirsiz olan ince ayrıntıları gorebildik. Bu sayede 1991’deki ilk bilgisayarlı tomografi taramasıyla ortaya cıkan bircok soru yanıt buldu.” dedi.
__________________