Nesîm-i Hz., Mansur Hz., Nasreddin (Hoca) Hz.; ucu bir Şeyhin muridi idi. Bunların bir kuzuları vardı. Şeyh, tekkede bu kuzuyu keser, bunların hepsi yerlerdi. Sonunda şeyh dua eder, bunlar da "Âmîn" der, kuzu geri dirilirdi. Bir gun şeyhleri bir yere gitti. Bunların da canı et istemişti.

– Biz kuzuyu keselim, yiyelim. Dua edelim dirilsin, dediler. Kuzuyu, Mansur Hz. kesti, Nesîm-i Hz. derisini yuzdu. Yediler. Nasreddin Hoca Hz. kuzunun on kurek kemiğini sakladı. Yedikten sonra, okudular, dua ettiler. Kuzu dirildi. On kurek kemiği yoktu. Ayağının biri havada kaldı. Şeyhleri geldi. Bir kuzuya, bir bunlara baktı. Şeyhleri bunlara beddua etme değilde; yuzlerine bakınca, ileride başlarına gelecek hÂli, Allahu TeÂl kendisine bildirmişti. Yani kuzuyu kesen, kesilecek; yuzen, yuzulecek; yaptığına gulunce, ona da gulunecekti. Bunu da Allahu TeÂl kendisine ilm-i ledûn ile bildirince:

– Kuzuyu kim kesti? Mansur Hz.:

– Ben, dedi. Şeyhları ona bakıp:

– Sen sonunda kesileceksin. Derisini kim yuzdu? Nesîm-i Hz.:

– Ben, dedi. Şeyhleri:

– Sen de yuzuleceksin. Bu kuzunun ayağı yukarıda kalmış. Nicin basmıyor? Nasreddin Hoca Hz.:

– On ayağının kurek kemiğini, nasıl olacak diye ben sakladım, dedi. O sırada kuzunun kurek kemiği yok olduğu icin ayağı havada olduğundan hepsi de bakıp guluyorlardı. Şeyhleri, Nasreddin Hoca Hz.'ne de:

– Sana da, muslumanlar kıyamete kadar gulecek, dedi.

Bunlar sonunda yetişip, kemÂl bulunca; Mansurî Hz. "(Enel Hak), Ben Hakk'ım" dedi. Bunun manasını kimse anlayamadı. Mansurî Hz.'ni mahkemeye verdiler. "Ben Allah'ım" diyenin cezası kesilmekti. Mansurî Hz.ni kestiler, yaktılar, kulunu ırmağa attılar.

Nasreddin Hoca Hz.nin sozune de kıyamete kadar herkes gulecektir. Cunku Nasreddin Hoca Hz.'nin sozleri hikmetli, manÂlı, duşundurucu, ve ayrıca mizahlı (nukteli)dir.

Nasreddin Hoca'ya:

– Sultan Suleyman (as)'a, Belkıs'ın haberini getiren Hudhud kuşu erkek mi, dişi mi idi? diye sordular. Nasreddin Hoca:

– Erkektir, dedi.

– Ne biliyorsun? dediler. Nasreddin Hoca:

– Eğer dişi olsa, o kadar zaman cenesini tutup, konuşmadan dînleyemezdi. Onları uzun boylu dînlediğine ve haberi getirdiğine gore erkektir, dedi. Yani kadınlar cok konuşur, sabredemez, demek istiyor.