Karşısında bulunan Lise mektebinin buyuk kızları onun avlusunda gulerek raks ederken,onları,o dunya cennetinde cehennem hurileri hukmunde gordum.Fakat birden elli sene sonraki vaziyetleri bana gorundu.Onların gulmeleri elim ağlamaları suretini aldı.Ondan bu gelen hakikat inkişf etti.Yani elli sene sonraki hallerini manevi ve hayali bir sinema ile gordum ki:O gulen altmış kızdan ellisi;kabirde azab cekiyorlar,toprak olmuşlar.Ve on tanesi,yetmiş yaşında cirkinleşmi,herkesin nazar-ı nefretini celbediyorlar.Bende onlara ağladım.
Fitne-i ahir zamanın mahiyeti bana gorundu ki,o fitnenin en dehşetlisi ve cazibedarı,kadınların yuzsuz yuzunden cıkıyor.İhtiyarı selbedip,pervane gibi,sefehat ateşine atıyor.Ve bir dakika hayat-ı dunyeviyeyi,senelerle hayat-ı bekiyeye tercih ettiriyor..
Ben birgun sokağa bakarken o fitnenin te'sirli bir numunesini hissettim.Genclere cok acıdım.Dedim:"Bu bir careler kendilerini,bu mıknatıs gibi crzbedici fitnenin ateşinden kurtaramazlar."diye duşunurken;birden,ofitneyi ateşlendiren ve talim eden irtidatkar bir şahs-ı manevi onumde tecessum etti.Bende ona ve ondan ders alan mulhidlere dedim:
Ey cehennem hurileri ile zevklenmek yolunda dinini feda eden ve sefihane dalaleti severek irtikab eden ve hevesat-ı nefsiye lezzeti yolunda dinsizliği ve ilhadı kebul eden ve hayatı perestiş edip olumden şiddetli korkan ve kabri hatırına getirmek istemeyen ve irtidada yuz tutan bedbaht!..Kat'iyyen bil ki: Dinnsizlik cihetiyle senin bu koca dunyan;bu saatten evvel ve bu dakikadan sonra,bil'umum senin bu kainatın ve mazi ve mustakbelin ve gecmiş nev'in ve cinsin ve gelecek mahluklar ve nesiller ve gitmiş dunyalar ve milletler ve gelen insanlar ve taifeler tamamen madum ve oludurler .İşte,insaniyet ve akıl cihetiyle alakadar olduğun butun seyyar ve seyyal kainatlar,mutemadiyen senin delaletin suretiyle,senin başına dunya dolusu dehştli ve hadsiz olumlerin şiddetli elemlerini yağdırıyor.Senin şuurun varsa kalbini yakıyor...Ruhun varsa,yandırıyor...Aklın sonmemiş ise,gamlar icinde boğuyor.Eğer bir saatcık sarhoşca sefehatin ve pis lezzetin bu nihayetsiz gamlara,huzunlere alemlere mukabil gelebilirse o sefehatte kal...Yoksa aklını başına al!..O manevi cehennemden kurtulmak ve imanın bu dunyada dahi te'min ettiği bir manevi cennete girmek ve saadet-i hayatiyeyi tatmak icin,Kur'an'ın dersini dinle...Cuz'i,fani bir dakika lezzeti;kulli baki,daimi,imani lezzetler ile mubadele et...
Hem deme ki:"Ben hayvan gibi hayatımı gecireceğim."Cunku;hayvana nisbeten mazi,mustakbel gayb hukmundedir.Cenab-ı Hakim'i Rahim;o gaybı onlara bildirmemekle,onları hadsiz elemlerden kuratrmış.Hatta,kesilmek icin yaratılan bir tavuk,hicbir elem ve huzun hissetmez.Bıcak kestiği vakit hissetmek ister.Fakat his gider;o elem de de kurtulur.Demek Cenab-ı Hakk'ın gayet buyuk ve mukemmel bir rahmeti,re'fetive şefkati gaybı bildirmemektedir.Bilhassa ma'sum hayvanlar hakkında daha tamdır.Demek sefihane lezzette,sen hayvanlara yetişemessin.Binler derece aşağı duşersin.Cunki,hayvana nisbeten gaybi olan şeyleri senin aklın goruyor,elemini alıyor.Setr-i gayıpta bulunan istiharat-i tammeden bilkulliye mahrumsun...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Bir Zaman Eskişehşir Hapishanesinin Penceresinde Oturmuştum