Buyuk İslÂm Âlimlerinden Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, henuz cocuktu. Hocası İsmail Fakirullah’tan ders alıyordu.

Gunlerden bir gun, hocası, cocuk İbrahim Hakkı’ya bir testi uzattı ve “Al bunu oğlum, ceşmeye gidip doldur,” dedi.

İbrahim Hakkı hemen testiyi alıp ceşme başına koştu. Su doldurmaya başladı. Tam bu sırada ceşme başına gelen ofkeli bir atlı, İbrahim Hakkı’yı kenara itti: “Cekil be cocuk!”

İbrahim Hakkı yere yuvarlanmış, testisi de kırılmıştı. Sanki cocuk kabahatliymiş gibi, atlı birkac da tekme salladı.

İbrahim Hakkı ağlaya ağlaya hocasına gitti. “Hocam, su doldururken birden bir atlı cıka geldi. Beni itip yere yuvarladı. Yetmez gibi de tekmeledi. Testimi kırdı.”

Hocası İsmail Fakirullah, ak sakalını sıvazlayarak sordu: “Sen ona hicbirşey soylemedin mi?”

“Soylemedim hocam.”

“Hemen ceşme başına koş. Atlıya kız, bağır?”

İbrahim Hakkı, hocasının emri uzerine ceşmeye koştu. Adam atını yıkamakla meşguldu. Kızmak istedi, kızamadı. Bağırıp cağırmak istedi, yapamadı. Aldığı terbiye, kendisinden buyuklere hurmet gostermesini gerektiriyordu. Geri dondu:

“Soyleyemedim hocam, bir turlu dilim varmadı.”

Hocası: “Bir daha dene,” diye ısrar etti. “Git, atlıya kız. Sana nicin oyle kotu davrandığını sor. Bağır, cağır!”

İbrahim Hakkı yeniden ceşme başına gitti. Adam, atın arka ayaklarını yıkıyordu. Yine birşeyler soylemek icin kendini zorladı, fakat soymeyemedi. Sadece yutkunmakla yetindi.

Bu sırada at birden huysuzlandı. Arka ayaklarını yıkayan sahibine sert bir kac tekme salladı. Atlının başı parcalandı. Cansız yere yığıldı.

İbrahim Hakkı koşa koşa medreseye dondu. Gorduklerini nefes nefese hocasına anlattı. Hocası: “Eyvah!” dedi. “Adama yazık oldu.”

Sonra talebelerine dondu ve “İbrahim Hakkı’yı neden iki defa ceşme başına gonderip atlıya cıkışmasını istediğimi şimdi anladınız mı?” dedi. “Bir kimse zulme uğrar da zalime karşılık vermezse, onun yerine Allah zalime mukabelede bulunur, cezalandırır. Eğer İbrahim Hakkı, adama birkac fena soz soyleyip rahatlasaydı, belki de Allah, adamı bu şekilde cezalandırmayacaktı.”
Belki İbrahim Hakkı’ya yapılanlar bardağı taşıran son damla olmuştu. Kimbilir adamın başka ne turlu birikmiş zulumleri, sucları vardı. Yapılan zulum Gayretullaha dokunmuş zalimi cezalandırmıştı.