TURKCE'DE KUFUR OLARAK KULLANDIĞIMIZ BİRCOK SOZCUK ASLINDA COK MASUM ANLAMLAR TAŞIYOR. TURKCE'YE YABANCI DİLDEN GECEN BAZI SOZCUKLER İSE GERCEK ANLAMLARINI COKTAN YİTİRMİŞ. İŞTE ONLARDAN ORNEKLER.
ANGUT: BİR CEŞİT KUŞ TURUDUR ANGUT KUŞU'NUN EŞİ OLDUĞU ZAMAN (YANINA O ANDA BAŞKA BİR YIRTICI HAYVAN VEYA BİR İNSAN GELSE DAHİ) GOZLERİNİ BİR DAKİKA BİLE EŞİNİN OLUSUNUN USTUNDEN AYIRMADAN O DA OLENE KADAR ONUN BAŞ UCUNDA BEKLER.
Dan---lak --------: GERCEK ANLAMI 'GEREKSİZ KONUŞAN KİŞİ'DİR
DENYO: DELİBOZUK, DENGESİZ GİBİ ANLAMLARININ YANI SIRA ORTAOYUNDA MAHALLENİN APTALI DİYE KULLANILIR. BİR DİĞER ANLAMI İSE EMANETTİR
YAVŞAK: BİT YAVRUSU, SİRKE DEMEKTİR
DURZİ: SURİYE'NİN HAVRAN BOLGESİNDE, LUBNAN'IN BAZI BOLGELERİNDE VE BURALARA YAKIN BOLGELERDE YAŞAYAN VE KENDİLERİNE OZGU MEZHEPLERİ OLAN BİR TOPLULUK.
YOSMA: ŞEN, GUZEL KADIN
UKALA: ARAPCADAN DİLİMİZE GECMİŞ AMA BU DİLDE VE PEK COK OSMANLICA METİNDE "AKILLILAR" DEMEK.
Pez---nk : FARSCA "PEJAVEND" KELİMESİNDEN GELDİĞİ SOYLENİR. O DİLDEKİ ANLAMI "KAPI TOKMAĞI" VEYA "SURGU" İMİŞ. TURKCEYE DE “KAPIDA BEKLEYEN ADAM” ANLAMIYLA GİRMİŞ. ŞİMDİ KULLANILAN ANLAMI İSE MALUM.
*****: ARAPCADAN DİLİMİZE GİRER VE ETİMOLOJİK OLARAK OKSURME KELİMESİ İLE İLGİLİ. BU BAYANLAR YERLERİNİ GECE KARANLIĞINDA OKSUREREK BELLİ EDERLERMİŞ. TURKCE’DEKİ ANLAMI AHLAKSIZ KADINDIR.
GARSON: FRANSIZCADA OĞLAN, GENC COCUK DEMEK. MUHTEMELEN SERVİS YAPAN COCUKLARA ZAMANINDA FRANSIZLAR "OĞLUM" VEYA "GENC, BİR BAKSANA" DEDİKLERİ İCİN TURKCE’YE DE SERVİS ELEMANI MANASIYLA GECMİŞ
İSTERİK: "HİSTERİ" NOBETLERİNE TUTULAN KİŞİNİN ALDIĞI SIFATTIR. DUYU BOZUKLUKLARI, TURLU RUH KARIŞIKLIKLARI, CIRPINMA, KASILMALAR VE BAZEN İNMELERLE KENDİNİ GOSTEREN BİR SİNİR BOZUKLUĞUDUR. OYSA TURKCE'DE "İSTEME" İLE BAĞ KURULMASI VE "BİR ŞEYİ COK İSTEYEN" ANLAMINDA KULLANILMASI COK YAYGINDIR. HATTA BAZEN, "İSTERİK KADIN" LAFI OLDUKCA AŞAĞILAYICI BİR MANTIKLA KULLANILIR.
KARYOLA: BİZDE GENELDE YATAĞIN UZERİNE SERİLDİĞİ, GENELDE METALDEN YAPILAN AYAKLI MOBİLYA ANLAMINA GELİYOR. OYSA GERCEK ANLAMI "EL ARABASI"DIR
SERBEST: GERCEK ANLAMI "BAŞI BAĞLI"DIR (SER: BAŞ, BEST: BAĞLI). ANCAK BİZDE TAM TERSİ ANLAMINDA KULLANILIYOR.
PUŞT: FARSCA'DA "ARKA, KIC" ANLAMINA GELİYOR.
SIPA: ABAZACA'DA "SPAU" "COCUK, YAVRU" DEMEKTİR. BİZDE İSE EŞEK YAVRUSU. ARAPCA'DA DA BENZER BİCİMDE "SABİ, SİBYAN" "COCUK" ANLAMINDADIR.
KALTAK: UZERİ MEŞİN, HALI VB. ŞEYLERLE KAPLANMAMIŞ OLAN EYERİN TAHTA BOLUMU
TUVALET: YALNIZ BİZİM DİLİMİZDE DEĞİL, BİRKAC DİLDE DAHA "HELA"YA VERİLEN İSİM. ASLI, FRANSIZCA "TOİLETTE"TİR VE "TEMİZLİK" ANLAMINA GELİR. "TUVALET KAĞIDI" VE "TUVALET MASASI" TEMİZLİKLE İLGİLİ ŞEYLERDİR.
DON: ASLINDA "GİYSİ" ANLAMINA GELİYOR AMA "KULOT"UN ARGOSU OLARAK KULLANILIYOR.
Not:Alıntıdır
__________________
Butun bu konular daha onceden paylaşıldığı icin kilitli. Konu acmadan arama yapınız
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Butun bu konular daha onceden paylaşıldığı icin kilitli. Konu acmadan arama yapınız