Peygamberimizin Zamanında Yaşayan Ebu Eyyub El-Ensari, Hicretten Sonra Hazreti Peygamber'i Medine'deki Evinde Ağırlayan İlk Sahabe Olmuştur. Hicretin Elli İkinci Yılında, Yaşı Cok İlerlemiş Olmasına Rağmen Muslumanların Konstantiniyye'nin Fethi İcin Cıktığı Sefere Katılmış ve Kuşatma Sırasında Şehit Olmuştur.
Katıldığı Kuşatma Sırasında Şehit Olan Ebu Eyyub El-Ensari'nin Mezarının Surların Dışında Bir Yerlerde Olduğu Oteden Soylenmekte, Fakat Nerede Olduğu Bilinmemektedir.
Fatih Sultan Mehmed, Fetihten Sonra Ebu Eyyub El-Ensari'nin Mezarının Bulunması İcin Hocası Mana Sultanı Akşemseddin'den Yardım İster.
Padişahın Yardım İsteği Uzerine Tefekkure Dalan Akşemseddin, Halic Yakınlarındaki Bir Yeri Belirterek Mezarın Burada Olduğunu Soyledi.
Akşemseddin ve Fatih Sultan Mehmed, Yanındakilerle Beraber Belirtilen Yere Gittiler. Kısa Bir Araştırmadan Sonra Yer İyice Tespit Edildi. Hatta Bu Sırada Orada Bulunan Coban:
- Efendim! Ben Yıllardır Cobanlık Yaparım. Otlattığım Koyun Surusu, Bu Mezar Yerinin Olduğu Yere Geldiğinde Uzerinden Gecmez. Suru, Mezarın İki Yanından Gecip Gider. Hicbir Zaman Uzerinde Bir Hayvanın Otladığını da Gormedim... Diyerek, O Zamana Kadar Şahit Olduklarını Anlattı.
Tespit Edilen Yere, İşaret Olarak Bir Ağac Dalı Dikildi. Vakit Epeyce İlerlediği İcin Topluluk, Mezarın Bulunduğu Yerden Ayrıldı.
Akşemseddin, Fatih ve Yanındakiler, Ertesi Sabah Tekrar Mezarın Bulunduğu Yere Geldiler. Bu Sırada Akşemseddin Mezarın Uzerine Dikilen Ağac Dalının Yerinin Değiştirilmiş Olduğunu Farketti. Ağacın Dalını Daha Once Tespit Ettiği Yere Goturdu.
Akşemseddin'in Manevi İşaretiyle Tespit Edilen Mezar Yeri, Fatih Sultan Mehmed ve Akşemseddin'in Gozetiminde Kazılmaya Başlandı. Birkac Metre Sonra Bir Mezar Taşı Cıktı. Taşın Uzerinde Arapca Yazılmış Olarak " Bu Eyyub'un Kabridir. " Anlamındaki Yazı Vardı. Aynı Mezardaki Bir Başka Taşta İse Latince " Burası Halid bin Zeyd'in Mezarıdır " Anlamında Yazı Bulunuyordu.
Bunun Sebebi Akşemseddin'e Sorulduğunda, o :
- Ebu Eyyub El-Ensari Hazretleri Şehit Olduğu Zaman Bir Rahip Peygamberimizi Ruyasında Gordu.Peygamberimiz, Rahipten Musluman Olmasını İstedi ve Ona; " Ashabımdan Halid bin Zeyd, Şehit Oldu ve Filan Yere Gomuldu. Onun Mezarını Gurbet Ellerde İşaretsiz Bırakma." Diye Buyurdu.
Gorduğu Ruyanın Etkisiyle Uyanan Rahip, Gece Vakti Surların Uzerine Cıktı. Ruyasında Belirtilen Yere Doğru Baktı. Ebu Eyyub El-Ensari Hazretlerinin Kabrinin Bulunduğu Yerdeki Işığı Gordu. Sabahleyin Oraya Giderek, Onun Mezarının Uzerine Bu Taşı İşaret Olarak Yazdı... Diye Fatih Sultan Mehmed'e Bilgi Verdi.
Daha Sonra Ebu Eyyub Hazretlerinin Mezarı Tamamen Gun Yuzune Cıkartıldı, Duzenlendi. Uzerine Bir Turbe, Yanına da Bir Mescid ve Medrese Yapıldı...