Bir gun Harun Reşit ile hanımı bahcede oturmuşlar.Bahcenin havuzuna da ay'ın ışığı aksetmiş,Harun Reşit hanımına,şu Allah'ın nuruna bak,ne kadar da guzel demiş.Hanımı da,benden daha mı guzel deyince,Harun Raşit kızarak;sen kim oluyorsun da Allah'ın nurundan daha guzel olasın diyerek hanımını mahkemeye veriyor.Biliyorsunuz eskiden mahkemeler şeriat mahkemesi idi.Şeriat alimleri toplanıyor,fetva fetva derken hanımın idamına karar veriyor.Nasıl olur da bir insan Allah'ın nurundan daha guzel olabilir,bu mumkun olamaz diyorlar ve hasılı kadına idam emri veriyorlar. <
<

Bir gun hanımcağız derin derin duşunurken oradan gecen Behlul Dane yengesinin uzgun halini gorup,yenge ne duşunuyorsun?der.Yengesi o zaman;Behlul senin bir şeyden haberin yokmu?Benim idamıma karar cıktı.Beni bir kac gun sonraidam edecekler diye cevaplar.Behlul sebebini soruyor,yengesi de olanları anlatıyor.

Behlul Dane yengesinin başından gecen olayı dinledikten sonra yengesine,sen bu hususta hic telaşlanma,ben bu işi hallederim diyor.Bunun uzerine bir tellal cıkarıp cuma namazını falan camide kıldıracağını halka duyuruyor.Bu ilan uzerine halk akın akın camiye koşuyor.Cunku daha onceleri Behlul'e boyle şeyler teklif edildiğinde kabul etmemişti.

Cuma gunu kalabalık bir cemaat topluluğuna hitaben once hutbeyi okuyor,sonra mihraba geciyor,namazı kıldıracak.Namaza duruyorlar Fatiha-i Şerif'i okuyor.Sonra zammı sure koşuyor Vettini suresini okuyor.İnsanın methi bu surededir.(Vettini vezzetuni ve turisinine ve hazel beledil emin lekat halaknal insane fi ahseni takvim)Diyeceği yerde oyle demiyor "Lekat halaknal kamere fi ahseni takvim" diyerek durmadan devam ediyor sureyi bitiriyor.

Namazdan sonra butun fetva alimleri Behlul'e efendim namazda yanlış okudunuz bu nasıl olur,Kur'an da sizin okuduğunuz gibi mi yazıyor?Diye sorulunca:Behlul Dane:Peki boyle yazmıyor da bir insan ben aydan daha guzelim dediği zaman ona neden idam kararı verirsiniz?Eğer ay insandan daha guzel olmuş olsaydı,Cenabı Allah Kur'an 'ı Kerimde insan yerine ay'ı metederdi.Bu olaydan sonra fetva geri alınıp kadıncağız kurtulmuş oluyor.