Sakal...
Ataturk Amasya ziyaretinde. Vali konağında yorenin ileri gelenleri ile sohbette. Bir ara tam karşısında oturan birine takılır gozleri. Yaşı ellinin uzerinde bu adam beline kadar inen sakalıyla Ataturk'un dikkatini ceker. Ata, yanındaki valinin kulağına eğilip sorar;
- Kimdir bu?
Vali yanıt verir;
- Efendim kendisi Şıh'tır. Yorede cok hatırlısı vardır.
- Ataturk Şıh'ı yanına cağırır ve;
- Bak baba, imanın olcusu sakalın boyunda değildir. Şunu rica etsem de en azından peygamber efendimizinki gibi kısaltsan der ve eliyle de boyun altı hizasını gosterir.
Şıh;
- “ Emrin olur Paşam ” diyerek yerine cekilir.
Aradan zaman gecer, bir akşam Ataturk Amasya'daki Şıh'ı hatırlar ve Vali'yi telefonla arayıp durumu sorar. Vali nasıl soyleyeceğini bilememekle birlikte, Şıh'ın sakal boyunda en kucuk bir kısalma bile olmadığını aksine kimselere el surdurmediğini anlatır. Ataturk telefonu kapatır, kağıdı kalemi eline alır ve az sonra nazırını cağırıp, yazdığı yazıyı Amasya Valiliği’ne tebliğ etmesini ister. Ertesi gun Amasya'dan bir haber gelir ki Şıh Efendi Ata’yı gormek uzere Ankara'ya yola cıkmış...
Şıh gelir, Ata’nın karşısına cıkar. Sakal tamamen kesilmiş, sinekkaydı bir tıraş olunmuş, saclar kısaltılmış, kılık kıyafet baştan sona değiştirilmiş, bambaşka bir gorunume burunmuştur. Ataturk'un mesai arkadaşları bu değişimi anlayamaz ve Ata'ya sorarlar;
- Aman Paşam, o Şıh ki sakalına el dahi surdurmezdi, siz ne ettiniz de kokunden kesmesini sağladınız?
Ata gulumser, sonra da yanındakilere donup;
- Dun akşam Amasya Valiliği’ne bir yazı gonderdim ve Şıh'ı Afyon'a vali atadığımı bildirdim der.
- Ardından da yeni bir yazı hazırlayıp nazırına bu yazıyı da Şıh'a vermesini soyler.
Yazıda şoyle yazmaktadır;
- İnancın olcusunun sakalda olmadığını anladığına sevindim. Valilik meselene gelince, bugun koltuk uğruna kırk yıllık sakalından vazgecebilen yarın başka şeyler icin milletinden bile vazgecebilir. Seni boyle bir ikileme mahkum bırakmayalım.
- Kal sağlıcakla...