Merhabalar;
Daha once de belirttiğim gibi sizlerle zaman buldukca bildiğim bazı ibret dolu hikayeleri paylaşacağımı soylemiş ve aşağıdaki linkte bulunan birinci hikayeyi sizlerle paylaşmıştım.
Kaderinden Kacamazsın ** [İbretlik Hikayeler-1]
Bugunku hikayemiz yine ibret alınması gereken ve yaşlı buyuklerimizin, ozellikle anne ve babamızın kıymetini bilmeyi oğreten bir hikaye.
Zamanın birinde evli bir adam eşi ve kucuk yaşlarda olan oğlu ile birlikte sade bir yaşam surmektedir. Ancak adamın annesi vefat etmiş olduğu icin yaşlı babası da kendileri ile birlikte yaşamaktadır.
Lakin evin hanımı yaşlı kayınpederinin evdeki varlığından hic hoşnut degildir, surekli bu konuda dırdır etmekte ve kocasına babasını evden gondermesi icin baskı yapmaktadır.
Kocası da her seferinde eşine ''Babamın sana veya bize ne zararı var, yaşlı bir adam işte. Bir lokma yemeğini yedikten sonra odasına cekilir ve hic sesi cıkmaz. Ben bu yaşında onu nereye gonderebilirim, zavallı adam sokaklarda mı yatsın'' diye karşı cıktıkca karısı ya baban, ya ben diye huysuzluk etmeye devam etmektedir.
Gunler gecer, karısının dırdırları adamı canından bezdirmiş ve adamın kendi evinde huzuru kalmamıştır. Adam duşunur taşınır, karısının dediğini yapmaktan ve eşi ile huzur icinde gecinebilmek icin oz babasını evden atmaktan başka caresi kalmadığına karar verir.
Akşam işyerinden evine donerken planını hazırlamıştır. Akşam yemeğinden sonra babasını alıp evden goturecek ve kuytu bir koşeye bırakacaktır.
Nihayet yemek saati gelmiş ve adamın babası da dahil herkes yemegini yemiştir. Aradan bir sure gecer adam karısına ''Bana bir yorgan verirmisin, hic olmazsa babamı bir koşeye bıraktığımda gece uşumesin diye bu yorgana sarılır der'' Kadın sevinerek hemen iceriden bir yorgan getirir.
Adam yorganı aldıktan sonra babasına, hadi baba seninle bir yere kadar gidip gelelim der. Babası da başına geleceklerden habersiz giyinir ve kapıdan cıkmak uzere hazırlanır.
Bu sırada babasını sokağa atmaya hazırlanan adamın kucuk oğlu ''Hey baba dedemle nereye gidiyorsunuz, bende sizinle geleyim'' diye tutturur.
Adam cocuğunu bir kenara ceker ve kulağına ''Oğlum sen gelme, ben zaten dedeni bir sokağa bırakıp eve yanlız doneceğim'' diye fısıldar. Cocuk bu duyduklarına cok şaşırmış ve babası dedesini sokagın birine terk edip donecek diye cok uzulmuştur.
Cocuk inatla babasına, hayır bende gelmek istiyorum diye tutturunca babası bu duruma razı olur ve oğluna hadi sende gel bizimle der. Ucu birlikte evden cıkarlar.. hava cok soğuktur ve yurumeye devam ederler. Bu sırada cocuğun gozune babasının elinde bulunan yorgan ilişir ve donup babasına sorar ''Baba bu yorganı nereye goturuyoruz ? '' Babası eğilerek cocuğun kulağına şunu fısıldar ''Oğlum biz dedeni sokağa bırakıp dondukten sonra geceleri uşumesin diye bu yorgana sarılacak, onun icin beraber getirdik''
Cocuk artık herşeyi anlayacak yaştadır, babasının bu yaptıklarına hic anlam veremez. Nasıl olur da dedesini sokağa terk ederdi babası ?
Neyse epey yurudukten sonra ıssız bir sokağa gelirler adam babasına ''baba artık sen bizim evde kalamazsın, senin yerin artık bu inşaatın icidir, bu da senin icin getirdiğimiz yorgandır al şunu geceleri uşume bari'' der.
Bu olan biten hem dedeyi, hemde torununu cok şaşırtmıştır. Yaşlı adamın gozlerinden yaşlar iner ve son kez torununa sarılır. Artık yapabileceği fazla birşey kalmamıştır. Kendi evladı tarafından sokağa atıldıktan sonra o eve donmesi mumkun degildir. Caresiz bu durumu kabullenir ve yorganı alarak karanlıkta inşaatın icine doğru yurur.
Bu sırada babasını sokağa bırakan adam kendi oğluna ''Hadi oğlum artık biz evimize donelim'' der. Cocuk ise babasına ''hayır baba dedemi burada bırakmayalım, dedeme yazıktır'' diye tuttursa da babası cocuğun elini tutarak eve donmek icin zorlar.
Cocuğun babasın gucu yetmez tabi.. babası elinden tutmuş eve gitmek icin cekiştirmektedir. Ancak o sırada aniden cocuk babasına donup ''Baba bari yorganı orada bırakmayalım, onu da alalım der'' Babası şaşırır ve cocuğuna ''Oğlum yorgan kalsın, deden uşumesin diye ona sarılacak. hem sen yorganı ne yapacaksın'' diye sorar.
Cocuk hemen atılır ve babasına ''Olurmu babacım, yarın ben buyuyup evlendiğimde bende seni getirip buraya bırakacağım. İşte o zaman bu yorgan bana lazım olacak'' diye cevap verir.
Hic beklemediği anda cocuğundan aldığı bu anlamlı cevap adamın beyninde şok etkisi yaratmış ve cocuğunun kendisine korkunc bir ders verdiğini anlamıştır.
Hemen aklını başına toplayan adam ne buyuk bir hata ettiğini anlamıştır. Adam hemen tekrar inşaatın icine girer babasının eline sarılıp operek kendisini affetmesini ister ve hep birlikte tekrar eve donmek icin babasını inşaattan cıkarır.
Cocuk bu duruma cok sevinmiştir, tekrar dedesi ile birlikte eve donerler. Eşinden babasını evden atmasını isteyen kadın kapıda tekrar ucunu birlikte gorunce şok olur ve adama ''neden tekrar babanı eve getirdin'' diye cıkışırsa da adam oğlundan aldığı buyuk ders nedeniyle eşine gereken karşılığı ve cevabı vererek babasını tekrar odasına goturur.
İşte dostlar hikayemiz burada bitmiştir....
Lutfen Allah rızası icin olsa da buyuklerimizin ve yaşlılarımızın kıymetini bilelim.
Unutmayalım ki; onlara reva gorduklerimiz birgun mutlaka karşımıza aynen cıkacaktır.
NOT : İbretlik hikayelerimiz devam edecektir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Yorgan Hikayesi ** İbretlik Hikayeler-2