Evliyaların buyuklerinden Cuneyd-i Bağdadi (k.s) hazretleri manevi keşiflerinden birisini şoyle anlatır:
” Bir gun bir hal esnasında gordum ki, şeytan cıplak olarak insanlarla oynuyor. Ona dedim ki:

- “Ey Lain, sen o kadar hayasızsın ki, insanlarla cıplak olarak oynuyorsun.”

Şeytan:

-“Bunlar insan mıdır? Bunlar insan değil ki, ben onlardan haya edeyim. Bunların Allah ile hic bir alakası yoktur.” diye karşılık verdi. Ona:

-“Peki seni yakan insanlar kimlerdir?” diye sordum. Şeytan:
-“Filan camiye git, orada bazı insanlar gorursun, işte onlar beni yakıp mahvettiler.” diye cevap verir. Şeytana:
-“Onlar seni ne ile yakıyorlar?” diye sordum.
Şeytan:
-“Ben onları aldatmak icin yanlarına yaklaşıyorum; hemen “Allah” diyorlar. Bu sebeple beni yakıyorlar.” diye cevap verdi.
Bu halden sonra etrafıma baktım ki, vakit gece yarısıdır. Hemen o camiye gittim. Oradakilere selam verdim ve birisi bana donerek:

-“Sen o kopeğe sakın inanma!” dedi.

Anladım ki onlar, benim bu halimden haberdardırlar.” İşte onlar, daima Allah-u Zulcelal ile beraber bulunuyorlardı. İnsan Allah’ la beraber bulunduğu zaman, Allah-u Zulcelal’ in kudret ve azametinin karşısında kimsenin duramayacağını anlar.
Onun icin sahabeler, Hz. Peygamber (S.A.V)’e:
-“Ya Rasulallah, Allah’ın velileri kimlerdir?” diye sormuşlar, Hz. Peygamber (S.A.V) de şoyle cevap vermiştir:

-“Gorulduklerinde Allah’ı hatırlatan kimselerdir.” (İbn Mace, İbn Ebi’d-Dunya)
Cunku evliyalar daima Allah-u Zulcelal’den bahsederler. Onun icin her zaman iyi kişilerle beraber olup, onların sohbetlerine gitmek gereklidir. Bir atasozunde; “İtle yatan pire ile kalkar.” denilmiştir. Kotu insanlarla oturup kalkanlar bir sure sonra onların alışkanlıklarını benimsemeye başlar ve boylece hak yoldan cıkarak şeytanın askeri durumuna duşerler.
Guzel ahlak okumakla elde edilmez. Ancak, alim ve fÂzıl insanlarla oturup kalkmakla elde edilir.
Nitekim Allahu teala da bir ayeti kerime de şoyle buyurur mealen:
-“ Ey iman edenler sadıklarla beraber olunuz.”