İmam-ı Gazali Hakkında Kısa Bir bilgi Vereyim...
İmam-ı Gazali, omru boyunca gece gunduz devamlı yazmış buyuk bir İslam Âlimidir. O kadar cok kitap yazdı ki, omrune bolununce, bir gune 18 sayfa duşmektedir.Eserlerinin sayısının 1000’e ulaştığı, MevduÂt-ul-Ulum kitabında bildirilmektedir.
1959’da dort Alman ordinaryus profesoru, İmam-ı Gazali'nin kitaplarını okuyarak, İslam dinine aşık olmuşlar ve İmam’ın kitaplarını Almancaya cevirerek sonunda musluman olmuşlardır.
İmam-ı Gazali 1111 (h.505) yılının Cemaziyelevvel ayının 14. Pazartesi gunu buyuk kısmını zikir ve tÂat ve Kur’an-ı Kerim okumakla gecirdiği gecenin sabah namazı vaktinde abdest tazeleyip namazını kıldı, sonra yanındakilerden kefen istedi.
Kefeni opup yuzune surdu, başına koydu: “Ey benim Rabbim, MÂlikim! Emrin başım gozum uzere olsun” dedi. Odasına girdi. İceride, her zamankinden cok kaldı. Dışarı cıkmadı. Bunun uzerine oradakilerden uc kişi iceri girince, İmam-ı Gazali hazretlerinin kefenini giyip, yuzunu kıbleye donup, ruhunu teslim ettiğini gorduler.
Başı ucunda şu beytler yazılıydı
Beni olu goren ve ağlayan dostlarıma,
Şoyle soyle, uzulen o din kardeşlerime:
“Sanmayınız ki, sakın ben olmuşum gercekten,
Vallahi siz de kacın buna olum demekten.”
.......
Ben bir serceyim ve bu beden benim kafesim.
Ben uctum o kafesten, rehin kaldı bedenim.
.......
Bana rahmet okuyun, rahmet olunasınız.
Biz gittik. Biliniz ki, sırada siz varsınız.
Son sozum olsun, “Aleykum selam” dostlar.
Allah selamet versin, diyecek başka ne var?
İmam-ı Gazali, kendisini mezarın icine Şeyh Ebu Bekr en-NessÂc koysun, diye vasiyet etmişti.
Şeyh bu vasiyeti yerine getirip mezardan cıktığında hÂli değişmiş, yuzu kul gibi olmuş goruldu. Oradakiler “Size ne oldu?.. Nicin boyle sarardınız, soldunuz efendim?..” dediler. Cevap vermedi. Israr ettiler, gene cevap vermedi. Yemin vererek tekrar ısrarla sorulunca, mecbur kalarak şunları anlattı:
“İmamın nÂşını mezara koyduğum zaman, Kıble tarafından nurlu bir sağ elin cıktığını gordum. Hafiften bir ses bana şoyle seslendi. «Muhammed Gazali’nin elini, Seyyidu’l Murselin Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellemin eline koy» Ben denileni yaptım. İşte mezardan cıktığımda benzimin sararmış, solmuş olmasının sebebi budur. Allah ona rahmet eylesin
ALINTIDIR
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- İmam-ı Gazali Hz.'nin Olumu Sırasında Yaşanan Garip Olaylar