"Cevremdeki insanlar, yaptığım zulumden dolayı benden uzaktılar..
Dedi ki:
«Gunlerden bir gun, evlenmeyi arzuladım ve bir cocuk sahibi olmayı.. Evlendim ve bir cocuğum oldu..Adını Fatma koydum.. Onu cok sevdim.. Fatma buyudukce kalbimdeki iman da onunla buyudu.. Kalbimdeki isyan da azaldı onunla..
Elimde icki kadehi vardı. Onu icme isteğiyle doldurmuştum. Fatma, onu devirdi.. Daha yaşı iki bile değildi.. Sanki ona bunu yaptıran, Allah'tı! O buyudukce, kalbimdeki iman da onunla buyudu.. Allah'a yaklaştığım her bir adımda, icinde olduğum isyanlardan uzaklaştım biraz biraz.. TÂ ki Fatma 3 yaşına basana kadar.. 3 yaşını bitirdiğinde Fatma oldu!!»
Ve Malik ibni Dinar devam ediyor anlatmaya:
«Kızım Fatma olunce; durumum, vaziyetim eskisinden daha da kotu oldu ve bende cevremdeki Muslumanlarda olan ve beni bu buyuk uzuntuye karşı dayanmamı sağlayacak sabır yoktu.. Her şey, cok kotuye gidiyordu.. Şeytan, durmadan benimle oynuyordu.. TÂ ki o gun geldi ve Şeytan bana dedi ki: "Bugun oyle bir sarhoş olacaksın ki daha once hic boyle sarhoş olmadın!!" Ve ben, o gece icmeye ve sarhoş olmaya azmetmiştim.. Gece boyu ictim.. İctim.. İctim!! Oyle bir duruma gelmiştim ki, ruyalar beni birbirine atıyordu.. TÂ ki o ruyayı gorene kadar:
Ruyamda kıyamet gunundeydim! Guneş kararmış, denizler ateşe cevrilmiş, depremler oluyordu durmadan.. İnsanların hepsi, kıyamet gunundeydi.. İnsanlar, zumre zumre, grup gruptu ve ben o insanların arasındaydım.. Sesler duyuyordum. Birisi sesleniyordu: "Ey Filan oğlu filan!! Cabbar'a hesap vermeye hadi!" diyordu.. Ve o cağrılan insanın yuzunun rengi simsiyah olmuştu duyduğu o korkudan.. Bircok insan cağrıldı.. TÂ ki kendi ismimi duyana kadar.. Ses, beni cağırıyordu.. "Haydi Cabbar'a Hesap vermeye!!" diyordu..
O an, cevremdeki o insan kalabalığından kimse kalmamıştı.. Kıyamet gunu.. Mahşer yeri, bomboştu.. Sonra bir anda karşımda bir fare gordum. Cok buyuktu (devdi). Cok vahşi ve cok saldırgandı..Cok gucluydu..Ağzı acık, bana doğru koşuyordu.. Ben de duyduğum korku ve dehşetten dolayı ondan kacmaya başlamıştım.. Kacarken, bir anda karşımda oldukca yaşlı ve zayıf bir adam gordum ve ona seslendim: "AHH!! Beni bu dev fareden kurtar!!"
Bana dedi ki: "Oğlum! Ben, cok zayıfım. Seni ondan kurtaracak gucum yok. Ama şu yonde koş. Eminim kurtuluşa ereceksin.."
Ben, onun dediği yone doğru koşmaya başladım.. Dev fare, hala arkamdaydı beni kovalıyordu..Ve karşıma Cehennem'in ateşi cıktı.. Yuzumde hissediyordum o dehşetli sıcaklığı!!! Fareyle cehennem arasında sıkışmıştım ve kendi kendime dedim ki o an:."Ben, bu fareden ateşe duşmek icin mi kacıyorum!!" Ve koşa koşa bana bu yolu tarif eden o zayıf adama doğru koşmaya başladım.. Fare de peşimdeydi. Gittikce yaklaşıyordu bana.
Cok korkuyordum!! Adamın yanına geri geldim ve ona dedim ki: "Allah aşkına, beni bu fareden kurtar yalvarırım!" Ve yaşlı adam, benim hÂlime ağlıyordu.. Bana dedi ki: "Beni goruyorsun; ben cok zayıfım, gucsuzum. Benim, seni kurtaracak hÂlim yok.. Ama bu sefer şu yonde koş! Bu sefer, inşallah kurtuluşa ereceksin…."
Adamın dediği yonde koştum deli gibi.. Fare, hÂl kovalıyordu. Bir adım arkamdan koşuyordu.. Beni ısıracaktı, az kalmıştı…T ki karşımda o dağı gorene kadar… O dağın ustunde bir suru bebek vardı ve o dağın uzerinde bulunan cocukların hepsi ağlıyorlardı.. Hepsi de aynı şeyi soyleyerek ağlıyor, haykırıyorlardı.. Diyorlardı ki: "Ey Fatmaa!! Babana bakk! Babana Bakkk!!"»
Malik ibni Dinar dedi ki: «O an, o cocuğun kızım Fatma olduğunu anlamıştım ve o an, 3 yaşında olup de cennete gitmiş bir kızım olduğuna cok sevinmiştim.. Beni bu dehşetli korkudan (fareden) kurtarıp Cennet'e sokacaktı… Kızım, beni sağ eliyle tutu ve kurtardı ve sol eliyle fareyi itti.. Ben, o an korkudan olu gibiydim..
Sonra tıpkı dunyadayken olduğu gibi onu kucağıma oturttum! Bana "Ey Babacığım!" deyip su ayeti okudu:
ألم يأن للذين آمنوا أن تخشع قلوبهم لذكر الله
Meali: "İman edenlerin kalplerinin Alla hin Zikrine donmesinin zamanı gelmedi mi?"
Ona dedim ki: "Kızımm! Bu fare neydi? Bana anlat!!
Dedi ki: "O fare, senin dunyada icinde olduğun işlediğin kotu amellerindi..Onu sen besledin, buyuttun ve onun seni yiyebilecek buyukluğe sen ulaştırdın!! Ey Babacığımm! Sen bilmiyor musun ki dunyada işlenen ameller, ahrette (kıyamet gununde) mucessem olarak (cisimleşerek) karşımıza cıkar!!
Ona dedim ki: "Peki o zayıf adam?"
Dedi ki: "O yaşlı ve zayıf adam, senin guzel amellerindi.. Sen, onu boyle zayıf boyle gucsuz.. Boyle caresiz bıraktınn.. Onu kendi hÂline ağlattın!!! Seni kurtarmasına izin veremeyecek duruma sen koydun! Eğer ben doğmasaydım ve kucuk yaşta gunahsız olarak olmeseydim, seni bu dehşetten kurtaracak başka bir şey yoktu!"
O an uykudan ağlaya ağlaya uyandım! Ağzımdan cıkan su kelimelerle: "Evet Allah'ım vakti geldi..Evett Allahımmmmmm vakti geldii!!" dedim. Hemen gusul abdesti alıp giyinip camiye koşayım sabah namazına! Gunahlarımdan arınmak, kendime cennet yolunu cizmek.. Tovbe etmek, Allah'a yalvarmak icinnn…"
Camiye girdiğim an imamın okuduğu o ayet!!! Ruyamda kızımın beni kurtardığında okuduğu ayetti!!
ألم يأن للذين آمنوا أن تخشع قلوبهم لذكر الله
MeÂli: "İmÂn edenlerin kalplerinin Allah'ın Zikrine donmesinin zamanı gelmedi mi?"»
Bunları yaşayan kişi… Tabiinlerin, imamlarının efendisi!! MALİK BİN DİNAR!!! O, insanlar arasında geceler boyu ağlamasıyla bilinirdi ve derdi ki: "Allah'ım! Kimin Cennet'e gireceğini, kimin Cehennem'e gireceğini sadece sen bilirsin! Ben, bunlardan hangisiyimm??? Allah'ımm!! Beni cennet ehlinden eyle! Cehennem ehlinden eyleme!"
Malik Bin Dinar, buyuk bir tovbe etti ve insanlar arasında soyle meşhur oldu: Caminin kapısına giderdi ve insanlara seslenirdi.. Derdi ki: "Ey Âsî insanlar, ey gunahkÂr insanlar…Allah'ınıza donun!! GÂfil insanlar…. Allah'ınıza donunn!!! Ey Allah'tan kacan kullar..Allah'ınıza donunn! Rabbin sana gece gunduz sesleniyorr! Seni cağırıyorr!!!"
"BANA BİR KARIŞ YAKLAŞANA BEN, BİR DİRSEK YAKLAŞIRIM..BANA BİR DİRSEK YAKLAŞANA BEN, BİR KULAC YAKLAŞIRIM…BANA YURUYENE BEN KOŞARIM!!.."
L ilÂhe ill ente SubhÂneke…İnnî kuntu minez-ZÂlimîn (tovbe duası)
Peygamber Efendimiz, bir HÂdis-i Şerifinde soyle buyuruyor:
أن يهدي الله بيدك رجلا واحدا خير لك من الدنيا وما فيها
MeÂli: "Bir insanın hidÂyetine vesîle olman, senin icin dunyÂdan ve icindeki her şeyden hayırlıdır"
(Alıntıdır)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- ♣♣♣ Rabbim Sen Bizi Affet!