Bir Rivayet'de iblis Musa (a.s.) mulÂki oldu ve:
- Ya Musa, sen Allah-u TeÂlÂ'nn risÂletle sectiği bir peygambersin. Benim durumum sence malum. Tovbe etmek isterim. Benim icin şefaatci ol. der.
Tûr-i Sina’da Allah (c.c.) ile mukÂlemesinden donerken, kendisine Allah-u TeÂlÂ
- Emanetini yerine getir. buyurur.
Musa (a.s.) meseleyi anlatır. Allah-u TeÂlÂ;
- Âdem’in kabrine secde etsin, dileğini yerine getireyim ve tovbesini kabul edeyim, buyurur.
Musa (a.s.) vaziyeti iblis'e anlatınca,
- Ben onun dirisine secde etmedim, ِolusune secde edermiyim? diye boburlenip kibirlendi ve kızdı.
Sonra Musa (a.s.)'a:
- Sen ki benim icin calıştın, bana hakkın gecti. Uc yerde beni hatırla. Zira o zamanlar sen en zayf ve ben de en guclu olurum. İnsanoğlunun kalbini feth eder ve kendime uydururum.
Birincisi kızdığın zaman. O zaman ruhum kalbinde, gozum gozunde ve kanın damarda cereyanı gibi vucuduna dÂhil olurum insan kızdığı zaman nefsini koruklerim, artık ne yaptığını bilmez olur.
İkincisi cihad zamanlarında beni hatırla. O zamanda ben mu'minlere yanaşır karısını cocuğunu geride bıraktıklarını hatırlatır ve onu ihlÂsla cihÂd'dan soğuturum.
Ucuncu de mahremin olmayan kadınlarla yalnız kalınca. Sakın ola yalnız kalma. Ben arada elcilik yapar ve mutlaka fitneyi ve şehveti uyandırırım.
Denildi ki: Velilerden biri şeytan'a
- Âdemoğluna nasıl galip olur onu saptırırsın, diye sorar.
Şeytan cevaben:
- Kızdığı (hevÂ-i nefsinin) galeyana geldiği zaman. Zira keyfi oldumu kalbine, kızdığı zaman (aklına) girerim.
Resul-i Ekrem "Bir şey'i (cok) sevmen, seni korleştirir ve sağır eder." buyurmutur.
Sevdiğimiz şeye dikkat edelim. Şeytana değil, Allah (c.c.) a sevgi ile (şeytana karşı) kor ve sağır olalım.
- o -
şeytanın en buyuk oyunu, Muslumana gunahını gostermemek ve tovbe ettirmemektir.
- o -
şu iki haslet şeytanı cok kızdırır! şeytanın vesveselerine aldırmamak, Allah (c.c.) n zatı hakkında tefekkuru terk etmek.
şakik-i Belhi
suudiden dini hikÂyeler Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Musa (a.s.)'ın Şeytanla Olan HikÂyesi