Patlamaların hem şiddeti, hem de sayıları artmakta. Orneğin 9 Ağustos’taki patlama 2006’dan bu yana gorulen cıkışın en şiddetlisi olanıydı ve uzmanlarca X6.9 olarak nitelendirildi. X- sınıfı, uc sınıfa ayrılan patlamaların en kuvvetli olanlarını kapsıyor. M orta şiddet, C zayıf şiddetteki patlamalara veriliyor. Gidişata bakılırsa patlamaların coğunluğu artık X sınıfında olacak ve bu durum 2013 yılı ortalarına kadar surecek.
Son patlama bizim yonumuze doğru olmadığı icin Dunya’yı pek etkilemedi. Ancak bundan sonra beklenenler icin aynı şey soylenemez. Bizim yonumuzde olabilecek şiddetli bir patlama Dunya’yı cok kotu etkileyebilir.
Guneş patlamalarında elektrik yuklu parcacıklardan oluşan buyuk plazma bulutları Guneş’ten dışarı doğru hızla savrulmakta. Dunya cevresine gelen bu yuksek enerjili parcacıklar Dunyamızda elektrik dağıtım şebekelerini ve haberleşmeyi cok olumsuz etkilemekte. Telsiz haberleşmeleri yapılamayabiliyor. Patlamalar haberleşme uydularını arızalandıracak gucte olduklarında bu uyduların kapatılması yoluna bile gidiliyor. Elektrik uretim ve dağıtım şirketleri hatlarda anormal yuklenmeler ve elektrik kesilmeleri olmaması icin ozel dikkat ve onlemlere başvuruyorlar. Ancak Guneş patlamalarının hoş bir tarafı da var. Kutup bolgelerinde geceleri rengarenk ışıkların oluşmasına yol acıyorlar.
Guneş patlamalarının cok oncelerden tahmin edilebilmesi cok onemli. Bunun icin ozel uydular Guneş’in her yanını surekli izlemekte. Yukardaki resim SDO (Solar Dynamics Observatory) uydusundan alınan son 9 Ağustos patlamasını gosteriyor. Patlama noktası resmin sağ yanında. Diğer bir uydu SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), yıllardır Guneşle ilgili veriler toplayarak Guneş’in ic dinamiklerinin anlaşılmasında buyuk rol oynamakta. Guneş’i gozlemleyen bir de uydu ikilisi var. Bunlar Dunya yorungesinde, ancak Guneş’in 180 derece iki yanında bulunuyor. Bu ikiliden gelen goruntuler bilim adamlarına Guneş'in tamamını her an gozlemleme olanağı sağlıyor.
Bilimania