Yine ucacağım

27 Mayıs 2007 5 yaşındaki Abdullah Yaltırık, hayranı olduğu Orumcek Adam’ın gercek olduğuna inanıyor. "Ben de ucacağım" diyen kucuk Abdullah, yaklaşık bir ay once 7’nci kattaki evlerinin penceresinden atladı. Belden aşağısı kırıklar icinde olan ve felc kalma riski bulunan Abdullah, "Yine ucacağım" diyor.

BUYUYUNCE Orumcek Adam (Spider Man) olmak isteyen Abdullah, henuz hayalle gerceği ayırt edemiyor. Bu yuzden ev hanımı annesi Muberra ile Marmara Universitesi’nde araştırma gorevlisi olan babası Huseyin Yaltırık, Orumcek Adam’ın sadece bir hayal urunu olduğunu, gercekte ucamadığını ve duz duvara tırmanamadığını anlatmaya calıştı. Ancak Abdullah ısrarla ebeveynlerine, "Hayır o gercek. Cunku onu hep ruyalarımda goruyorum. Ben de onunla tırmanıp, ucuyorum" diyordu.

Ailesinin acıklamaları, Abdullah’ı bu karakterin hayali olduğuna inandırmıştı. Ancak bu cok uzun surmedi. Oturdukları Başakşehir’deki arkadaşlarından birini Orumcek Adam kıyafetiyle gorunce kafasında tekrar onun gercek olduğunu kurguladı.

3 GUN YOĞUN BAKIMDA KALDI

18 Nisan’da, baba Huseyin Yaltırık evdeyken, Down sendromlu bir oğulları daha olan Muberra Hanım pencereleri kilitleyerek markete gitti. Abdullah’ın pencerenin anahtarını bularak atlayabileceğini hic duşunemedi. Abdullah, oturma odasında uzanan babasına, "Ben şimdi ucacağım" diyerek hızla yatak odasına koştu. Huseyin Yaltırık peşinden koştuğunda Abdullah, coktan 7’nci kattan kendisini boşluğa bırakmıştı. Aşağıya baktığında oğlu cimenlerin uzerinde hareketsiz yatıyordu. Uc gun yoğun bakımda kalan Abdullah’ın bacaklarında bircok kırık, karaciğerinde ve dalağında ise yırtık var. Belden aşağısı alcılar icindeki Abdullah’ın felc kalma riski de bulunuyor. Tedavisi bir ay suren Abdullah halen ruyalarında Orumcek Adam’ı goruyor. Psikolojisi cok karışık. Bazen yaptığına pişman oluyor, bazen, "Yine ucacağım. O gercekten var, onu cok seviyorum" diyerek ağlıyor. Yaltırık cifti, evdeki butun cizgi film CD’lerini kaldırdı, artık evlerinde cizgi film kanalı da acılmıyor. Eve gelecek bir psikolog Abdullah’ı tedavi edecek.

BU YAŞTA AYIRT EDEMEZ

International Hospital psikologlarından Ferahim Yeşilyurt, 6 yaşından once cocuklarda soyut duşuncenin oluşmadığını, gorduklerini kendi dunyasında somut olarak algıladığını soyledi. Yeşilyurt, "Bu tur kahramanların film ya da cizgi filmlerinin bu yaşlarda izlettirilmemesi, izlettirilse bile onun gercekte olmadığını anlatmaları gerekiyor. Abdullah’ın ailesi bilincli davranarak cocuklarına bu gerceği soylemişler. Buna rağmen Abdullah atlamışsa bunun altında depresif nedenler aramak gerekir" dedi.