University of Rochester uzmanları, bir deneyde ışığı teorik hızının ustune cıkarmayı başardı.
Onceki calışmalar ışığı yavaşlatmayı başarmıştı, ancak University of Rochester bilim insanları, ışığı teorik ışık hızının ustune cıkararak, ışık demetine negatif hız kazandırdı. Deneyde teorik hız limitini aşan ışık, geriye donuyor.
Araştırmayı yuruten University of Rochester uzmanı Robert Boyd deneyin alışılmadık sonucunu şu sozlerle tanımlıyor, “Dunyanın onde gelen bilim insanları dahi bu deneyin sonucları karşısında şaşkınlığa kapılıyor, hepimiz anlamaya calışıyoruz, gercekten ilginc.”
‘EMİN OLMAK İCİN DENEYİ ONLARCA KEZ TEKRARLADIK’
Boyd’un kendi sozleriyle deney şoyle gercekleşti: “Optik fiberin icinden bir titreşim gonderiyoruz, titreşim fiberin icine henuz girmeden fiberin obur tarafından cıkıveriyor. Deneyler ustune deneyler yaptık ve gorduk ki; fiberin icinden gecen titreşimin, giriş (input) ve cıkış (output) titreşimleri birleşecek şekilde, geriye doğru hareket ettiğini farkettik.”
TİTREŞİMİN ONCU UCU BİLGİLERİ FİBERE TAŞIYOR
Boyd şoyle devam ediyor: “Işık titreşiminde onde giden uc, titreşime ait tum bilgileri ilk taşıyan tarafıdır, fibere ilk bu uc giriyor. Titreşimin tumu fiberin icine girdiğinde, aslında fibere ilk giren uc coktan fiberin dışına doğru cıkışa gecmiş oluyor. İlk girişi yapan tarafın yanında getirdiği titreşime dair bilgiden, fiber ışık titreşimini obur tarafında yeniden yapılandırıyor. Titreşimin bir versiyonu fiberin ote tarafına cıkarak giderken, bir diğer versiyonu da fibere ilk giren yere geri donuyor.”
IŞIK NASIL GERİ DONUYOR?
Deneyde, titreşim fibere girdiği zaman, fiberin ote tarafında ikinci bir titreşim oluşuyor. İkinci titreşim de başa geri donuyor. Geri donuş yapan titreşim, fiberin baş tarafına ulaştığında, ilk girmekte olan orijinal titreşimin yerini alıyor. Bu sayede ışık henuz fibere girmeden, girmiş gibi oluyor, sonucta da ışık kendi teorik hızının otesine gecmiş gibi bir etki yaratıyor. Fibere giren ilk ışık, aynı zamanda cıkan ışığı tanımlamış oluyor.
Einstein’ın hicbir kuvvetin ışık hızını aşamayacağı hatırlatıldığında ise Dr. Byod şu yanıtı veriyor: “Einstein bilgi ışık hızını gecemez demişti, bu deneyde de ışık bilgiden hızlı davranarak one geciyor.”
Kaynak:Science dergisi
__________________